Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

A nehéz sorsú cabernet franc

2021. január 25. - Jammertal

Valószínűleg már az I. század óta termesztik, e néven azonban csak a XVII. században válik ismertté Franciaországban. Számos ismert fajta „ősapja" : cabernet sauvignon, merlot és carmenere.

A fajta hányattatásainak gyökere, hogy maga egy voltaképpen sehol el nem ismert világfajta.

Elsődleges otthona a Loire – völgy lenne, de az ott készített franc -ok nem tartoznak a nemzetközi piac keresett tételei közé. A hűvösebb klímának és a mennyiségi szemléletnek köszönhetően ezek a tételek jórészt asztali bor kategóriát alkotnak. Bár minden kontinensen próbálkoznak vele, összességében a világon nagyon kis területet képvisel, kevesebb, mint 50’000 hektárt.

Legsikerültebb borai Bordeaux-i Saint-Emilion és Pomerol vidékéről, valamint Villányból kerülnek ki. Bordeaux egyes nagy borainak jelentős összetevője, de fajtaborként ott egyáltalán nem találkozunk vele. Telepítése az utóbbi fél évszázadban azon a vidéken visszaszorult.

A cabernet franc kitűnő évjáratokban és optimális érettség esetén a Villányban a világ közvetlen élvonalába tartozó tételeket képes produkálni. Drasztikus terméskorlátozást igényel. A jó cabernet franc egy markánsan megkülönböztethető nagy bor. Szakértők és igényes fogyasztók rendkívül magasra értékelik. Emiatt kitűnő szüret esetén az anyatigris elszántságával védjük értékeit és transzformáljuk a szőlőt a lehető legmagasabb minőségű borrá.

A cabernet franc – bár mintegy 2 héttel hamarabb beérik, mint a cabernet sauvignon – nagyon igényli a meleg, hosszú őszt és a terméskorlátozást. A túltermelésre egyik legérzékenyebb fajta. A hidegebb klíma és/vagy a túltermelése vékony, fűízű borokat eredményez, nagyon zavaró zöldes jegyekkel.

kivanatos_termeskorlatozas.jpg

kívánatos terméskorlátozás

Szüreti időpontja október eleje-közepe.

Tanninszerkezete a cabernet sauvignon-éhoz hasonló, de annál kevésbé komplex és markáns bor. Emiatt a kishordós érlelés egészen különleges hatásokat képes e fajtánál produkálni. A kishordó saját egyedi jellege jobban alakítja a bor egyéniségét, mint a cabernet sauvignon esetében.

Nyúlós aszaltszilva lekvár, szeder és meggy aromajegyei könnyen felismerhetőek. Cédrus, medvecukor és eukaliptusz ízhatásokat is felfedezhetünk benne egy kis odafigyeléssel.

erlelodo_cabernet_k.jpg

érlelődő cabernet - k

A fajtát megbélyegzi, hogy sok helyen nem megfelelő a felé irányuló szőlészeti és borászati hozzáállás. A cabernet franc olyan, mint a hajszálvékony kristálypohár: gyönyörű, de ha egyszer eltörik, vége. Szakmai szempontból nem tolerálja a hibát. Ezért vagyunk büszkék a vele elért nemzetközi eredményeinkre.

Webshop linkek, vásárlás:

https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-cabernet-franc

https://jbb.hu/termek/cassiopeia-franc-2011

borok.png

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr916403316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása