Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Rövid visszatekintés a 2023-as szüretre

2024. február 07. - Jammertal

Folytatódnak a cabernet-k nagy évjáratai

2023-as szüretünk tavaly augusztus 30-án kezdődött szokás szerint a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 24-én fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon ládák beérkezésével.

a_2023-as_szuret_utolso_ladaja.JPG

Művelési szempontból nagy figyelmet kellett fordítanunk a megfelelő növényvédelemre. Elsősorban a folyamatos párás idő okozott gondot. A rengeteg megterhelő kézimunka során a fürtök ritkítása a betegségmegelőzés miatt különösem fontos volt.

1_1_1.jpg

Összességében minőségileg kitűnő évjáratot tudhatunk magunk mögött, de a mennyiség jelentősen (30%-kal) elmaradt még a szigorú korlátozási várakozásainktól is. Ez konkrétan 3’500 kg-os átlagos hektáronkénti termést eredményezett.

Az idén megkímélte az időjárás a merlot-t. Most úgy tűnik, karakterében a 2012-es és 2015-ös évjáratok eleganciáját fogja követni.

2023_az_elegans_merlot_eve.JPG

Mindkét cabernet fajtánkat optimális állapotban szüreteltük. A cabernet franc-nál már most megmutatkoznak a különböző termőhelyek közötti izgalmas különbségek, közel azonos analitikai értékek mellett is. A 2011-es évjárattól kezdve hatalmas ívet húzott birtokunkon ez a fajta, sok oldalról megmutatva elbűvölő arcát.

2_6.jpg

A cabernet sauvignon 2017 óta tartó nagy menetelése tovább folytatódik. Nem szeretnénk túlzásokba esni, de a tavalyi még a valaha volt legjobb évjáratunkat, a 2022-est is felülmúlhatja.

villany_a_nagy_cabernet-k_terroirja.JPG

A 2022-es évjárat formálódására és a 2023-as évjárat első értékeléseket tartalmazó kóstolóira májusban kerül sor, akkor visszatérünk hozzájuk.

Ezúton is köszönjük a szőlészetben és a borászatban dolgozó összes munkatársunk helytállását és a legkritikusabb szemmel is minimum kiválónak minősíthető munkáját!

Villány tesz bennünket naggyá!

husveti_banner.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr4018320317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása