A 2022-es szüretünk tavaly augusztus 25.-én kezdődött a Jammertal Grand Rozé-nak szüretelt pinot noir leszedésével és október 26.-án fejeződött be az utolsó cabernet sauvignon fürtök begyűjtésével.
Művelési szempontból az évjárat jó volt, az átlagosnál kevesebb gondot okoztak a szokványos szőlő-egészségügyi problémák.
Szímminta
Szőlészeti szempontból Janus-arcú szüretet éltünk meg. A nem stratégiai fontosságú korai fajtákat – portugieser, kékfrankos, pinot noir – optimális körülmények között szedtük le.
Ellenben a számunkra és a Villányi borvidék nemzetközi megítélése szempontjából is oly fontos merlot-t majdnem teljesen tönkretette a szeptember végétől október első hetéig tartó esőzés. Az egész évben nagyon szépnek alakuló termésből értékelhető nagy minőséget csak a szeptember 27-28.-án szüretelt kisebb mennyiségek adtak, utána a merlot túlnyomó része „felvizesedett" ( mit is várhattunk 2 hét esőzés után ). Bár a termés biológiailag érett volt, a komplexitása helyrehozhatatlan csorbát szenvedett. A csekély mennyiségű prémium kategóriás merlot-nk a robusztusság minden jelét nélkülözi, viszont elegáns, gyümölcsös. Kíváncsian térünk vissza rá egy év múlva.
A cabernet franc sokkal szerencsésebben alakult. Leginkább a 2019-es évjárat strukturált eleganciájával tudjuk összehasonlítani. Nagy várakozással tekintünk a hordós érlelése elé.
Minden jó, ha a vége jó! Szőlészünk, Nagy Zsolt és borászunk, Kövesdi Zsófi már a legelső cabernet sauvignon ládák beérkezésekor csak a dicséret hangján szóltak. Ez a lelkesedés az elkövetkező hét során csak fokozódott. Rendkívüli minőséget sejtettünk.
Kövesdi Zsófi főborász
Várakozásaink a mostani, almasavbomlás lezajlása utáni „nyers" kóstolóinkon igazolódtak. Magunk részéről kijelentjük, hogy ilyen átütő erejű cabernet sauvignon a Jammertal Borbirtok történetében még nem került érlelőhordókba. Sok kiváló kritikát begyűjtöttünk az évek során e fajtával nemzetközi szinten, de ez az évjárat minden bizonnyal egyértelműen bizonyítja, hogy érdemes rá Villányban megkülönböztetett módon figyelni. Nyilván sok törődést igényel, de nagyon meg tudja hálálni. Lehengerlő vörösbort képes produkálni.
Nagy Zsolt szőlészeti vezető
A teljes egészében kézzel végzett szüret kihívásokkal teli volt a szőlőben és a borászatban dolgozó munkatársaink számára egyaránt. Ezúton is köszönjük helytállásukat és a legkritikusabb szemmel is minimum kiválónak minősíthető munkájukat!
Villány tesz bennünket naggyá!
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Előjegyzés: https://jbb.hu/elojegyzes/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
***
A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.