Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Borrendelés étteremben: mire ügyeljünk? III. rész

2024. január 30. - Jammertal

Néhány részlet, amire érdemes figyelni

Ha végre elértünk arra a pontra, hogy meggyőződtünk arról, a megrendelt tételünk hibátlanul megjelent előttünk, még mindig felmerülhet néhány kérdés.

Dekantálás

Főleg drágább tételek esetében az éttermek egy részében automatikusan dekantálják a megrendelt bort, egy részében megkérdezik, dekantálják-e, persze vannak helyek, ahol ez szóba se kerül.

A dekantálás soha nem árt. Leginkább az idősebb vörösboroknál fontos – ezt a határt nagyjából 8 évnél húznánk meg –, ahol idővel üledék képződhet a borban. Ez természetes jelenség, de nem néz ki jól a pohárban és ha borkő is társul hozzá, kellemetlenül ropog a fogunk alatt a korty…

Dekantálással a kialakult üledéktől szabadítjuk meg a bort, ami így nem kerül a poharunkba. Az áttöltés egy lassú folyamat, óvatosan kell átönteni a bort a palackból a dekantáló üvegbe, lehetőleg egy szűrőn keresztül.

A dekantálás leggyakoribb oka a szellőztetés. Számos fiatalabb bor illata és íze zárkózott, ilyenkor az áttöltés közben a bor több oxigénhez jut és „kinyílik”, nő az élvezeti értéke.

Idősebb borok esetén – a szellőztetés kapcsán ez a több, mint tízéves tételekre vonatkozik – mindenképpen figyeljünk arra, hogy a dekantálást követően fél órán belül igyuk meg a bort, mert az idősebb bor, ha túl sok oxigénhez jut és megtörhet.

dekantalt_bor.JPG

 

Kinek a dolga a poharakat utántölteni?

Ha a felszolgáló a palackot vagy dekantert egy szervízasztalra / állványra helyezi, akkor az utántöltés a felszolgáló feladata.

Ha a palack vagy dekanter az asztalra kerül, akkor a bort rendelő személynek illik figyelni arra, hogy mindenkinek, aki szeretné, mindig legyen bor a poharában.

Ki fizeti a bort?

Alapszabály, hogy a bort az fizeti, aki megrendeli. Ez alól kivétel az, ha a meghívó fél felkéri a maga nevében valamely meghívottat, hogy helyette válasszon tételt. Ebben az esetben a felkért személynek, ha már megvan a választása, nem árt udvariasságból visszakérdezni, hogy egyetértenek-e a döntéssel. Ne feledjük, a borok ára hatalmas szórást mutat.

Mikor küldhetjük vissza fizetés nélkül a már megrendelt bort?

Ezt csak akkor tehetjük meg, ha a bor dugós vagy egyértelműen borhibával rendelkezik. Ebben az esetben nem vagyunk kötelesek a nem megfelelő minőségű termékért fizetni.

Nem küldhetjük vissza a bort csak azért, mert nem ízlik. Nem muszáj meginni, de ki kell fizetni. Ezért fontos, hogy ráérő szabadidőnkben szerezzünk némi általános tapasztalatot a borokat illetően. Ezt a tapasztalatot pedig csak kóstolásokkal tudjuk megszerezni.

jammertal_13.jpg

Tippek vörösborok kiválasztásához

Ha nem vagyunk biztosak a választásunkban, nyugodtan kérjük meg a felszolgálót, hogy hozza az asztalhoz azt az egy-két tételt, melyen gondolkodunk. Ha a kezünkben a (felnyitatlan) palack, a címkén fellelhető információk segíthetnek kicsit az eligazodásban.

Dél-európai (ide tartozik egész Spanyolország, Dél-Franciaország és Olaszország Toszkánától délre eső vidékei) vörösborok esetén ne rendeljünk 14,5 % alkoholfoknál alacsonyabb tételt. Egy primitivo, negroamaro, nero d’avola vagy tempranillo általában biológiailag éretlen, zöldtanninos jegyeket hordoz, ha alacsonyabb cukortartalommal szüretelik (minél magasabb a szőlő cukortartalom, annál magasabb a száraz bor alkoholtartalma). Ugyanis a szüretre ez esetben vagy idő előtt került sorra, vagy kedvezőtlen volt az időjárás.

Toszkán (elsősorban sangiovese szőlőből készült borok: Chianti Classico / Riserva, Rosso / Nobile di Montepulciano, Morellino, Brunello) vörösborok esetén ez a határ 14 %, de a kicsit magasabb alkoholtartalom itt is biztatóbb.

Magyar vörösborok esetében is a 14 %-os alkoholfok vízválasztó, hiszen még a viszonylag korai beérő szüretelésű vagy merlot-nak is szüksége van az őszi lassú beérésre. A pinot noir az egyetlen kivétel, jobban tolerálja a hűvöset és a teljes beéréskor sem biztos, hogy annyit cukrosodik.

Ha USA-beli borokat találunk, ott egy zinfandel általában jó ár-érték arányú választás. Argentínából az Európába exportált malbec általában kifogástalan, ez mondható el a Dél-afrikai pinotage és Új-zélandi pinot noir fajták esetében is.

Végezetül egy megismételt jótanács: ha nem ízlik a bor, inkább fizessük ki, de ne igyuk meg, nem ér annyit, hogy tönkre tegyünk vele egy szép estét.

I. rész: 
https://jammertal.blog.hu/2024/01/11/borrendeles_etteremben_mire_ugyeljunk

II. rész: 
https://jammertal.blog.hu/2024/01/16/borrendeles_etteremben_mire_ugyeljunk_ii_resz_borhibak

husveti_banner.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7318315155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása