Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Az ördögi parafadugó

Értsük meg a dugóhibát

2020. december 08. - Jammertal

A borok palackozása jelentős arányban parafadugóval történik. Bár a világ néhány országában, mint Ausztriában, Ausztráliában és Új - Zélandon szinte teljes egészében átálltak a csavarzárra. Azért a vörös borokat a világ legnagyobb részén még mindig parafadugóval látják el.  Egyes nagy piacokon, például Kínában el sem képzelhető csavarzáras terméket eladni.

A parafadugót teljesen természetesnek vesszük, időnként azonban okozhat bosszúságot. A legnagyobb problémát akkor okozza, ha a dugóssá teszi a bort.

Mit is jelent ez?

A legfontosabb: a dugóhiba NEM borhiba!

A paradugót a paratölgy kérgéből készítik. Mint minden élő szervezetnek a paratölgynek is vannak kártevői. Ezek elsősorban a szálas gombák, amelyek a kérgében élősködnek. A gombák egy speciális vegyületet termelhetnek, a 2,4,6-triklóranizolt ( röviden TCA – t ). Ez okozza a penetráns dugós illatot, mely teljesen tönkreteszi a palackban lévő bort is. Sajnálatos módon a dugósságot teljesen kiküszöbölni lehetetlen. A dugók egy- másfél százalékát érinti, annak ellenére, hogy a nagy gyártók mindent megtesznek azért, hogy ezt az előfordulási arány csökkentsék.

Miről is van szó és hogyan is tudjuk ezeket a problémákat megelőzni?

A világ parafadugóinak több mint 95%-a Portugáliából származik.

paratolgy_erdo.JPG

A nyersanyagot a paratölgy kérge adja. Egy kifejlett paratölgyet hat nyolc-évenként lehet „szüretelni".

parakereg_eltavolitasa.jpg

szuretelo_szerszam.jpg

A belőle készíthető dugó hosszúságát a kéreg vastagsága határozza meg.

keregvastagsag.JPG

Már a szüretelő munkások is árgus szemekkel figyelik, hogy gombafertőzésre jellemző sárga folt megjelenik-e a kérgen, ha igen ha kérget azonnal félredobják és később elégetik.

A leszüretelt parafa feldolgozás előtt évekig szárad.

szarado_parafa_kereg.JPG

Mielőtt feldolgozásra kerül, nagynyomású gőzfürdőben, kvázi egy hatalmas kuktában „ főzik", hogy az esetleges káros mikroorganizmusok elpusztuljanak.

parakereg_gozolese.jpg

Utána a kérget kisebb darabokra szabdalják, majd végül egy hatalmas „ lyukasztóval" nyerik ki belőle parafadugót.

m.JPG

Bár a paratölgy kérgének szüretekor és később a parafa gyártásának folyamatában sokszoros érzékszervi ( látás-szaglás ) ellenőrzésen esik át az alapanyag, 100%-os biztonsággal nem lehet a fertőzött parafát kiszűrni. Bár a tíz évvel előtti 2-4%-os dugó-fertőzöttségi arány mára a parafa-dugó gyártók erőfeszítéseinek köszönhetően 1 – 1,5 %-ra csökkent, még mindig nem elhanyagolható…

A kész hasonló méretű és minőségű dugókat szállításra való előkészítés előtt többször összekeverik annak érdekében, hogy csökkentsék annak a statisztikai valószínűségét, hogy egy-egy tételben nagyobb százalékarányban forduljanak elő beteg dugók.

kesz_dugo_osszekeverese.JPG

Dugóhiba esetén – hiába vásároljuk a legjobb minőségű parafa-dugókat a csavarzárhoz képest 4-5-szörös áron – a borászatokon csapódik le a kritika, bár azok tehetnek róla legkevésbé.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Karácsonyi ajánlat: ide kattintva

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7916324766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása