Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Római kori történet: Wunderlich 400 Arpensis

2021. február 09. - Jammertal

Wunderlich 400 Arpensis

Az arpensis régi római területmérték.

Villányban, a Szársomlyó lábánál fellelt, mozaikokkal gazdagon díszített római villa oltárkövének feliratán találkozunk a régi római területmérték, az arpensis nevével. E szerint a birtok ura, Venatus, fia segítségével 400 arpensis – mintegy 45 hektárnyi – szőlőt telepített itt 2000 évvel ezelőtt. Ez akár 200 ’ 000 liter bor elkészítésére is elegendő lehetett.

wunderlich_400arpensis_onyx.png

https://seuso.mnm.hu/hu/kronologia/pannonia-teruletenek-feladasa/nagyharsany

Ha teljes képünk nincs is a korabeli bortermelési viszonyokról, annyit érdemes megjegyeznünk, hogy Titus Flavius Domitianus császár Kr.u. 92-ben kibocsátott rendelete megtiltotta a tartományokban a szőlő telepítését. Ez valószínűsítheti, hogy a provinciák jelentős konkurenciát jelentett Appennini-félsziget termelői számára.

E történet inspirált bennünket a névadásra.

Annak érdekében, hogy egy kicsit a történelemnél maradjunk, megalkottuk az ONYX fantázianevű házasításunkat. Tettük ezt azért, mert az I. század derekán élt ( Idősebb ) Gaius Plinius Secundus „Naturalis Historia" című művében említi az ónixot, mint a rómaiak körében népszerű drágakövet.

Ennyi tanulás után javasoljuk e szép tételünk kipróbálását.

Webshop: https://jbb.hu/termek/400-arpensis-onyx-2015/

plinius.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7416421634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása