Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Igazi rétegbor: pinot noir

2021. március 28. - Jammertal

A pinot noir nagyon ősi fajta, mely közeli rokonságban áll a vadon élő „Vitis Sylvestris" szőlővel. Eredete azonban nem határozható meg egyértelműen.

Neve a „fenyő" és „fekete" szavakból származik. A fenyő szó arra utalhat, hogy a fajta fenyőtoboz alakú tömött fürtöket alkot.

pinot_noir_ultetveny.jpg

pinot noir ültetvény

Az egész világon termesztik, de a szőlő eredetileg Franciaországhoz kapcsolódik: Burgundiában magas minőségű vörösbor készül belőle, a Champagne régióban pedig a fehér pezsgő fontos alapanyaga.

A pinot noir termesztése kihívásokkal teli:

  • Korán jelennek meg rügyei, azért fokozottan van kitéve a tavaszi fagyveszélynek.
  • Vékony héja és tömött fürtjei kevéssé ellenállóak gombabetegségekkel szemben.

pinot_noir.jpg

pinot noir

A pinot noir szőlőből készített bor sok szempontból különbözik a legtöbb vörösbortól. Sokkal inkább a fűszeresség és sokrétű finesz jellemző rá, mint a szétrobbanó gyümölcsösség.

Ha általánosítani szeretnénk, talán úgy fogalmazhatunk, hogy nem a kezdő borbarátok kedvence, idővel azonban az egyik legizgalmasabb borfajta lehet az értők szemében.

Hűvösebb éghajlaton elegáns savkarakterű borokat ad, melyek jellegzetes gyógynövényes, erdei talaj aromákkal rendelkeznek. Ilyen helyek Burgundia, Új-Zéland, Kanada ( Okanagan – völgy ), Svájc, USA ( Oregon állam vagy Long Island ), itthon Etyek vagy Eger.

pinot_noir2.jpg

pinot noir

Magasabb hőfőösszegű / napfényes óraszámú földrajzi területeken bársonyosabb, érettebb gyümölcs-aromákkal bíró borok készülnek belőle. Olaszországban Toszkána hegyvidéke, az USA -ban Kalifornia, Ausztráliában a Yarra -völgy és a Mornington-félsziget, hazánkban Villány az ilyen típusú pinot noir borok jellemző termelőhelye.

A pinot noir kulcsfontosságú pezsgőszőlő, mely mélységet, gerincet és összetettséget ad a világ legfinomabb pezsgőinek.

Villányban kedvelt rozé alapanyag.

Egy hozzá kapcsolódó érdekesség: 1925-ben a a pinot noir-t Dél-Afrikában keresztezték az eredetileg szintén francia eredetű „Cinsaut  ( vagy Cinsault )" szőlővel - melyet helyben a „Hermitage” – nak hívtak -, így hoztak létre egy teljesen egyedi, csak ott termelt fajtát, a „Pinotage"-t.

pinotage_szolo.jpg

pinotage szőlő

Most jelentjük be, hogy a Jammertal Borbirtok 2017-es évjáratú limitált szériás pinot noir tétele ez év május 17-től kerül a nagyközönség elé. Április első hetében tesszük közzé a palackfotót és adunk lehetőséget az érdeklődők számára kedvezményes előjegyzésre.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr3416483108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása