Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Némi információ a bio-borok témakörében

2020. november 25. - Jammertal

Igen népszerűvé vált mostanában az öko-bor vagy bio-bor kifejezés. Egyes borkereskedők és sommelier-k aduászként, vagy éppenséggel utolsó érvként vágják ki, ha valamelyik bornak az ár/élvezeti-érték aránya érezhetően nem stimmel.

Sajnos ez is azok közé a hype-ok közé sorolható, melyek jó hangzásuk miatt gyorsan divatossá válnak és elterjednek anélkül, hogy hívői nagy része akár egyszer is végig gondolná, valójában miről van szó.

A szőlészek és borászok nem bolondok – még azok sem, akik nem reklámozzák magukat bio-vagy öko-termelőként. Senki nem akarja plusz hatóanyagokkal megterhelni szőlőültetvényét, ha nem szükséges. Ha másért nem, akkor azért, mert minden egyes beavatkozás súlyos pénzekbe kerül (traktor üzemóra, vegyszer, munkáskéz).

Az ökológiai, másnéven biogazdálkodás rendkívül szimpatikus gondolat. Elvileg ötvözi a legjobb környezetvédelmi megközelítéseket: a magas szintű biodiverzitást és a természeti erőforrások megőrzését.

Nézzük meg mindezt a gyakorlatban.

Az organikus művelés alapelvárása, hogy a növényeket lehetőleg a talaj ökoszisztémája táplálja, ne a talajhoz adott tápanyag utánpótló szerek. A kémiai úton előállított szerek (műtrágyák, szintetikus növényvédőszerek) használata tiltott. A génmódosított növények (GMO) használata tilos. Ez utóbbi kérdéssel ne is foglalkozzunk, hiszen a GMO nem a szőlő- és bortermelés problémaköre.

A borászatban ideális esetben egyáltalán nem visszük túlzásba a tápanyag utánpótlást. A szőlőnek azonban, mint minden élő anyagnak a kiegyensúlyozott fejlődéséhez szüksége van különböző makro- és mikro tápelemre. Így az eseti szerves trágyázás elkerülhetetlen. Miért is?

 • A szőlőültetvényeket még egy borvidéken belül is eltérő kémhatású és eltérő tápanyag-szolgáltató képességű talajokon telepítik.
 • A szőlőt különböző alanyfajtákon termesztik, melyeknek különböző a tápanyagfelvevő képességük (kalcium - érzékenység),
 • A szőlőt többségében évszázadok óta ugyanazokon a helyeken termesztik, ami egyoldalú tápanyaghiányt eredményezhet.

Könnyen belátható, hogy amennyiben csak és kizárólag a talaj ökoszisztémájára támaszkodnánk, úgy előbb-utóbb kizsigerelnénk a legszebb ültetvényeinket.

Ehhez járul súlyosbító körülményként az, hogy az ökológiai gazdálkodás teljes talaj - borítottságot ír elő (minden sor füves, nem pedig csak minden második). A teljes talajborítottság a szőlőnek, mint tápanyag felvevő növénynek konkurencia, és ha a végterméket nézzük akkor a bor "levékonyodásán" ezt ki is lehet mutatni.

hagyomanyos_fuvesites.JPG

Egy hagyományos ültetvény képe, a talaj vízgazdálkodása miatt minden második sorköz füvesített.

 

oko_fuvesites.JPG

Egy bio- ültetvény képe, minden sorköz füvesített.

 

A biogazdálkodásban az eszközök köre szűkösnek tűnhet, mikor felmerül egy olyan probléma, mint például a szőlőkultúrát fenyegető kórokozó megjelenése.

Az ökológiai gazdálkodásban a rovarkártevőkre egyáltalán nincs megoldás.

Gombakártevők megjelenése kivédhetetlen (esős – ködös időszakok). Ilyenkor jóval gyakoribb a permetezési igény jelentkezik, ha nem szintetikus növényvédő szereket használunk. Az általános 10-14 napos átlagos gyakorisággal szemben 7-10 napos gyakoriság van előírva a jóval gyengébb hatástartamú szerek miatt.

A – géppel végzett gyakori permetezési igény - egyik tényezője annak az apró ellentmondásnak, melyről nem szívesen beszélnek az öko-hívők. Mégpedig annak, hogy az bio-gazdálkodás elengedhetetlen feltétele a „ túlgépesítettség „, ennek minden környezetvédelmi hatásával ( gázolajjal működő traktorok ). Szőlőben mindenképpen.

 • A soralj gyomszabályozása csak mechanikai soraljműveléssel végezhető ( traktorral vagy gyalogos fűkaszával ).
 • Jóval fokozottabb a zöldmunka igény.

Ráadásul ennek az utóbbinak minden mozzanata nem is gépesíthető. Viszont a szőlőművelés nem az a tevékenység, ahol az elérhető munkaerő létszáma és minősége a kínálati irányba tolódna. Jelesül a villányi borvidéken is megjelentek már az ukrán vendégmunkások, de még így sincs elegendő manuális kapacitás a legterheltebb június- júliusi hónapokban.

Összefoglalva, a piac kívánalmainak megfelelő borok alapanyagául szolgáló szőlő termelését magas minőségben, az igényelt mennyiségben az öko-gazdálkodás elveinek maradéktalan betartása mellett megoldani ma még nem reális elképzelés. Ha ez általános elvárás lenne, a borok árai a csillagos égbe szöknének. Marad egyelőre statisztika kivételnek a valódi bio-bor termelő.

A félreértések elkerülése érdekében: a Jammertal Borbirtok messzemenőkig mindent megtesz a természetes szőlőtermesztés és az ökológiai egyensúly megtartása érdekében. Sebészi pontossággal határozzuk meg a szőlőültevényeken a szükséges beavatkozási igényeket és hajtjuk végre azokat, a lehető leg környezet - barátabb módon. Viszont orvosi hasonlattal élve: ha a beavatkozás elkerülhetetlen, akkor az időben, a legkíméletesebben és a leghatékonyabban végezzük. Ez elsősorban és szinte kizárólag a szőlőbetegségek kialakulásának megelőzése. Gyakorlatilag ez az egyetlen ok, ami miatt nem nevezhetjük 100 % -os bio-termelésnek, amit csinálunk. Ha nem ilyen elvek mentén működnénk, nem ez lenne a munkánk eredménye:

erett_szolofurt.jpg

a_termeskorlatozas_eredmenye.jpg

De ha már itt tartunk, amikor Millardet 1885-ben a rézgálicot (bordói lé néven is ismert a köznyelvben) elsőként alkalmazta sikeresen a peronoszpóra ellen, az akkor és ma nem számít szintetikus növényvédőszernek? Pedig anélkül még a kőkemény bio-gazdák is padlót fognának…

Mindenesetre, ha egy bor valóban mindenben megfelel az EU-s előírásoknak, akkor a címkéjén meg kell találnunk az alábbi két jelzés egyikét, mert azok megléte nélkül a kijelentés egyszerű kamu.

oko1.jpg

oko2.jpg

 

Van véleménye a témában? Örömmel beszélgetnénk róla:
szeretettel várjuk a levelét a jbb@jbb.hu e-mail címre. 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Fém erjesztőtartályok

Ön tudja, mi az a csömöszölés?

Az erjesztőtartályok a cefre kierjesztésére szolgálnak, és úgy vannak kialakítva, hogy az erjedés végén a törkölyt ki lehessen szedni a tartályból.

A cefre a forrásban lévő bor, szőlőhéj és szőlőmag összessége.

A törköly a szőlőhéj- és mag maradványok tömege.

A JBB fém erjesztőtartályai teljesen automatizáltak, ami lehetővé teszi az erjedés folyamatának precíz kontrollálását.

Minden egyes tartály hidraulikus csömöszölővel és automata szivattyúval van ellátva, melyek segítségével teljes mértékben homogenizálni tudjuk az erjedő tételünket, és optimalizáljuk a kívánt szín-és tannin mennyiség is.

Csömöszölés az a folyamat, amikor a forrásban lévő bor felszínére felúszó törkölyt ( amit ilyenkor törkölykalapnak hívunk ) visszajuttassa a forrásban lévő borba. Ezt néhány óránként meg kell tenni a szín- és aromaanyagok optimális kinyerése céljából.

Fém erjesztőtartályaink duplafalúak, a két falréteg között hűtőfolyadék található. A keringő folyadék temperálásával tág hőmérséklet határok között irányíthatjuk az erjesztés folyamatát. A meleg hőmérséklet növeli, a hidegebb csökkenti az erjedés intenzitását. Az erjesztés egyik legnagyobb borász – szakmai kihívása az optimális erjesztési sebesség vezérlése.

Kitűnő borhoz kitűnő technológia szükséges. A magas technológia színvonal nem ellensége, hanem elválaszthatatlan barátja a jó borásznak.

fem_erjesztotartalyok.jpg

fém erjesztőtartályok

fem_erjesztotaralyok_hidraulikus_csomoszolovel.jpg

fém erjesztőtarályok hidraulikus csömöszölővel

tartalyvezerles.jpg

tartályvezérlés

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Prémium borok: karácsonyi ajándékötletek

Lepje meg szeretteit vagy önmagát a különféle koncepciók alapján összeválogatott exkluzív ajándékötleteinkkel. https://bit.ly/3pTekLM   

Kattintson a linkre, és válassza ki a legtökéletesebb prémium borajándékot. A borokat tartalmazó ajándékcsomagokat, trezorbérletet és jótékonysági lehetőséget ajándékkártyára is meg tudja vásárolni, hogy garantáltan örömöt csaljon mások arcára.

Áttekintésünkben az alábbiakat kínáljuk:

 1. Ajándékcsomagok keretösszegre 
 2. Ajándékcsomagok előválogatva
 3. Ajándékutalvány levásárolható keretösszegre
 4. Trezorbérlet
 5. Jótékonysági szőlőtőke örökbefogadás 

 
Letölthető PDF áttekintés, ide kattintva: https://bit.ly/3pTekLM  

Más kombóban gondolkodik? Örömmel állítjuk össze az Ön részére: legyen szíves az onlinerendeles@jbb.hu e-mail címre írni. Szeretettel várjuk a megkeresést.

A luxus egy attitűd. Ott kezdődik, hogy a legjobbat szeretném önmagam és mások számára. Mi ebben örömmel vagyunk a partnerei. 

jammertal_xmas_ajanlatok.jpg

Fogadjon örökbe egy szőlőtőkét!

Kiváló karácsonyi ajándék

Meglátogatott minket egy kedves vendég, aki azt találta mondani, hogy úgy beszélünk a szőlőinkről, mintha kedves kis lények, házi állatok lennének. Valóban, mi úgy szeretjük a szőlőinket, hogy tudjuk, lelkük van. Sőt, ennél többek!

Fogadjon örökbe egy szőlőtőkét (a saját, természetes közegében kényelmesen növekvő növényt), kísérje figyelemmel az alakulását és tegyen jót a tőkére szánt összeggel!

Magánszemélyek és cégek egyaránt megvásárolhatják.  

 • Az örökbefogadás fix értéke: bruttó 15.000 Ft / év.
 • Az összegből bruttó 10.000 Forintot  jótékonysági célokra fordítunk.
 • A szervezet, amely a pénzt megkapja és erről pénzügyi bizonylatot is küldünk: Vakok Állami Intézete.
 • Az örökbefogadó ajándéka 1 db Cassiopeai bor. 2020-ban ez Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2011. 
 • A tőkére műanyag bilinccsel a tulajdonos nevét feltüntetjük.
 • A tulajdonos postai úton A5 méretű oklevelet kap az örökbefogadásról.
 • Az örökbefogadó e-mailben fotó kap a tőke fejlődéséről kéthavonta, hogy nyomon tudja követni a tőke alakulását: küldünk képet a tőkéről szüretkor, illetve a bor készítésének folyamatáról is. 

Lepje meg magát vagy a szeretetteit egy igazán különleges, élő ajándékkal úgy, hogy a növény is jól érzi magát a "társai" között.

20201008_092348.jpg

Kapcsolat, megrendelés: 

Polgár Kata
Mobil: +36 30 857 9212
E-Mail: polgar.kata@jbb.hu

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Cassiopeia prémium bor

Királynő, inkognitóban

Tudta, hogy a Cassiopeia csillagkép a novemberi éjszakai horizonton a legjobban este 9:00 órakor látható? 

Utat mutat az éjszakai vándoroknak és az ablakból kitekintő álmodozóknak.

cassi.png

Cassiopeia, Cepheus etióp király felesége magát és leányát, Andromedát szebbnek tartotta, mint a tengeri nimfákat, a Nereidákat.

A vérig sértett nimfák tenger istenéhez, Poseidonhoz fordultak bosszúért. Poseidon a tengeri szörnyet, Cetust küldte Cepheus birodalmának terrorizálására.

A halálos veszedelemben levő Cepheus tanácsért fordult a jósokhoz. Megtudta, országa csak úgy menekülhet meg, ha feláldozza Andromedát a szörnynek.

Andromédát odaláncolták egy tengeri sziklához, ahol a végzetét várta. A szörny megjelent, hogy felfalja őt, amikor – jó szokás szerint – megérkezett a hős megmentő, a félisten Perseus aki a Medusa levágott fejének segítségével megmentette lányt, majd el is vette feleségül.

Hatféle Cassiopeia prémium borból is választhat, ha keresi az utat vagy szereti a boldog végkifejletet.
https://jbb.hu/borok/?swoof=1&product_cat=cassiopeia

img_e2600.JPG

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

A borászati fémtartály funkciója és kialakítása

Az exkluzív infrastruktúra kulisszatitkai

Önnek megvan az az élménye, hogy egy jóízű borkóstolást megelőzően behatóan megismerkedik a borászat gyártási folyamataival, kulisszatitkaival? Ha még nem járt nálunk és a jelenlegi egészségügyi helyzet javulási tendenciát mutat, örömmel látjuk, addig is online mesélünk róla. Alapvetés, hogy kiváló borokhoz kiváló infrastruktúra is (!) szükséges, a technológiának high-tech-nek kell lennie ahhoz, hogy a bor akár világszínvonalon megállja a helyét. Örömmel ejtünk most szót a Jammertal Borbirtok csúcstechnológiát képező fémtartályairól. 

Alapvetően megkülönböztetünk erjesztőtartályokat és tárolótartályokat.

Az erjesztőtartályok a bor kierjesztésére szolgálnak.

A tárolótartályok ezzel szemben a folyóbor tárolására és érlelésére alkalmasak.

Most a tárolóedényekről lesz szó.

A borászat alapkövetelménye a megfelelő tároló eszközök használata. A bor fejlődése során mikrobiológiai és kémiai folyamatok játszódnak le, melyeket nagyban befolyásol a tárolás. Az optimális tárolóedény megvédi a bort a nem kívánatos külső behatásoktól és hozzájárul a bor fejlődéséhez.

Lényeg az, hogy a megfelelő borászati célok eléréséhez a megfelelő tárolóeszközt kell kiválasztani melyek választéka igen széles skálán mozog.

A legősibb tárolóedény az az agyagból készült amfora volt. A középkortól a hagyományos edények fából készültek, ezeket hívjuk hordónak vagy fakádnak. Régi idők korszerűtlen technológiájához sorolhatjuk a vasbeton tartályt (melyet időnként a változatosság kedvéért belül kicsempéztek).

Manapság a borkészítés megköveteli a külső tényezők 100%-os ellenőrzés alatt tartását, így a fejlettebb technológiát.

A saválló acéltartályok lehetővé teszik az oxigén kizárását és viszonylag könnyű a tisztán tartásuk. Ez utóbbi kulcsfontosságú, hogy meggátoljuk a borbetegségek kialakulását. A saválló acélfelületen nem tud baktérium vagy gomba véglegesen megtelepedni, ezért a bor biokémiája szempontjából ideális anyag. A fémtartály a kiürítése után tökéletesen csírátlanítható.

tartaly-jammertal-kovesdi_zsofia.jpg

Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza

Természetesen nem minden tartály egyforma.

A tartályok méretei akkor vannak megfelelően kiválasztva, ha igazodnak a pincészet területi adottságaihoz és kapacitás - igényeihez. A Jammertal Borbirtok a hasáb formájú fémtartályokat választotta, mert bár drágábbak a henger alakú társaiknál, optimális helykihasználást engednek.

Borászati alapszabály, hogy a tartályoknak mindig tele kell lenniük. Bortárolás közben abszolút nem kívánatos a bor levegővel történő közvetlen érintkezése. Emiatt sok különböző méretű tartállyal kell rendelkeznünk, ha a különböző mennyiségű és minőségű tételeinket a szándékainknak megfelelő módon kívánjuk szeparálni.  Ez komoly logisztikai és szervezési a folyamat, gondoljunk csak bele!  

A bor erjesztését követő első lefejtésétől a házasításig mindenkor a megfelelő méretű tartály kell, hogy a borász rendelkezésére álljon. Amennyiben mégsem sikerül egy adott tétellel színültig tölteni egy tartályt, akkor a maradék levegőt nitrogénnal kell kiszorítani.

Az erjesztőtartályokról és fakádakról következő blogbejegyzéseinkben lesz szó.

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Lepje meg magát luxus bortrezor bérleti szolgáltatással!

Kiváló karácsonyi ajándék borbarátoknak és önmagunknak

A jelenlegi körülmények között felértékelődik a "quality me time", vagyis az az idő, amelyet lehetőleg olyan minőségben töltsünk, amely hozzánk méltó. Igaz ez arra is, hogy minőségi ételeket és italokat fogyasszunk és jól bánjunk saját magunkkal. Szerintünk a luxus a mindennapok örömében rejlik.

Önnek már van bérelt  bortrezorja? Gyakorlatilag privát high-tech borospinceként kezelheti a rendszert. Mikor kezdené el ezt a luxust, ha nem most! Az egyik legfontosabb előnye, hogy valaki otthon érezheti magát egy világcsúcs borászatban és élvezheti ennek minden előnyét anélkül, hogy a szőlészettel és borászattal kapcsolatos nyűgök, problémák és pénzügyi kockázatok őt bármilyen szinten terhelnék. Mutatjuk a többi előnyt is.


Mitől egyedülálló a Jammertal borbirtokon?

Ilyen nagyságú, komplexitású és kivitelezésű infrastruktúra, ami a nagyközönség számára elérhető, ritka, mint a fehér holló az egész világon.

Miért hasznos?

Vannak különleges évjáratok, azokban készített különleges tételek. A borászatok nyilvánvalóan abban érdekeltek, hogy bizonyos célszerű időn belül eladják készleteiket. Miután egy évjárat kifutott, az többé nem elérhető kereskedelmi forgalomban (vagy csak jelentős felárral). Ha valakinek egy évjárat egy bizonyos bora megtetszik, érdemes belőle egy nagyobb mennyiséget megvásárolni és azt későbbi időszakra elraktározni.

Kinek szól a Trezor szolgáltatás?

Bárki számára elérhető, aki a szerződéses ajánlat szerint évente megadott összegben vásárol a Jammertal Borbirtok kínálatából.

Olyan borbarátoknak ajánljuk, akik úgy szeretnék tárolni boraikat, hogy azok ideális körülmények fejlődhessenek az évek során.

1_1.jpg

Miért érdekes?

A lojális Jammertal Borbirtok partnerek számára biztosítjuk ezt az extra opciót. Lehetővé tesszük, hogy éljenek a fentebb vázolt lehetőséggel. Nyilvánvalóan, ha vásárlásaik nagyságrendje trezorhasználtra jogosítja őket, akkor olyan bort tartanak benne, amilyet akarnak (nem feltétlenül a JBB borait), de az ott tárolt borok eredetét számlával kell igazolniuk (a bor jövedéki termék).

Mire jogosít a tagság?

A trezorkör tag bármilyen bort érlelhet a rendelkezésére álló trezorban. A tagok – előzetes bejelentkezés alapján – társaságukkal szabadon használhatják a JBB Látogatóközpont facilitásait. Látogatásuk esetén a személyzet célszerű létszámban térítésmentesen rendelkezésükre áll.

4.jpg

Melyek a további előnyei? 

A trezorkör tagok különböző, csak nekik szóló ajánlatokat és kedvezményeket kapnak a JBB termékeire. Évente (Covid időszak nem számít bele) tavaszi és őszi találkozókat szervezünk számukra, ahol a szórakozás mellett bemutatjuk a piacra még nem került tételeinket.

Mennyibe kerül?

Komoly borászatoknál 3 különböző ár létezik:

 1. Nyers bor, ami érlelés előtt / közben kerül bemutatásra. Ezt lehet a legkedvezőbb áron lefoglalni.
 2. Kész bor, ami már palackba került, de még nem került kereskedelmi forgalomba, mert 1 – 2 éves palackérlelés vár rá.
 3. Kész, kereskedelmi forgalomba hozott bor a standard árával.

A trezortagok az 1. és 2. pontokban leírt állapotban előjegyezhetik a borokat (nyilván akkor ki kell fizetniük az adott állapotnak megfelelő árat).

A 3. pontban leírt árakból kizárólag csak nekik járó kedvezményeket kapnak.

3.jpg

Van-e fix ár?

A trezorkör tagság ahhoz kötött, hogy a tagnak minden évben egy megadott összegért vásárolnia kell a JBB portfoliójából.

Az elköltött pénzösszeghez (Premium, Prestige és Privilege kategóriák) sávosan különböző méretű és kapacitású bortrezor használati jog és kedvezménycsomag jár.

Ajánlatkérés, megrendelés

Ha szeretné meglepni önmagát vagy másokat bortrezor bérleti szolgáltatással csak úgy vagy karácsony közeledtével, kolléganőnk, Polgár Kata áll szíves rendelkezésükre az alábbi elérhetőségeken.

Polgár Kata
Mobil: +36 30 857 9212
E-Mail: polgar.kata@jbb.hu
Bortrezor Tagsági Kör Ügyintézés, Események Szervezése, Helyfoglalás, Borvásárlás

2.jpg

KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

5.jpg

"Szép a borosüveg címkéje. De mit kell nézni rajta?"

Kérdések, amelyeket nem mindenki mert eddig feltenni, 2. rész

Nagyon örültünk a pozitív visszajelzéseknek új sorozatunk első cikke kapcsán, ugyanis olyan kérdéseket válaszolunk meg, melyek kifejezetten a "nem mertem feltenni, mert szerintem ciki" kérdéseken alapulnak. Lehet tőlünk bátran kérdezni, lelkesen válaszolunk, ugyanis ez az életünk és szenvedélyünk. A Jammertal Borbirtok prémium, világszinten jegyzett borokat kínál. Ez többek között azért is lehetséges, mert érdekel bennünket a fogyasztóink véleménye. Sorozatunkban a 2. részt olvashatják  olyan kérdésekről, melyekkel több évtizedes tapasztalatunk alapján az érdeklődő borbarátok előbb-utóbb megkeresnek bennünket. Számos felvetés van, amelyet akár örömmel, online is megválaszolunk, erre jó alkalmat kínálnak a közeljövőben megrendezésre kerülő online rendezvényeink is! :) Hamarosan jövünk a programmal. 

Lássuk az aktuális kérdéseket!

"Attól, hogy koros a bor, jó is?"

Nem feltétlenül. Minden szőlő – és borfajtának megvan az ideális életciklusa. Általánosságban: a száraz vörösborok hosszabb ideig fejlődnek és jelentenek egyre nagyobb élvezetet, mint a száraz fehérek. Bizonyos szőlőfajtákból készült bor (a sav- és tanninkarakteresebb fajtákról van szó) a szürettől számított 3. évtől nem számítanak nyersnek, és még évekig fejlődhetnek. De (!) attól, hogy sav- és tanninkarakteres egy bor, még nem lesz feltétlenül jó, ha nincs benne egyéb pozitív beltartalom. Egy jó (nem átlagos !)  vörösbor 5- 15 éves kora között van a csúcson.

koros.JPG

KOH-I-NOOR MERLOT 2011


"Teljesen eltérően zárják a borokat. Miért? És hol a parafadugó?"

A legjobb és legbiztosabb a csavarzár. Ausztriában és Ausztráliában / Új- Zélandon a borok többségét ezzel palackozzák. Viszont kevéssé „szexi". A csavarzáras borok például Kínában eladhatatlanok. A szintetikus dugó is ez a kategória, napjainkban már pontosan lehet szabályozni az oxigénbevitelt és ezzel együtt a palackos érés intenzitását. Második legjobb megoldás az üvegdugó, de az nagyon drága. Érdekesség, hogy Ausztráliában és Új- Zélandon az üvegdugó kelti az "olcsó bor" hangulatát.

A parafadugó a tradíció, de a fentiekben kifejtettek alapján a legrizikósabb megoldás. valamint minimum 4x annyiba kerülő megoldás, mint a csavarzár (és ehhez még adódik még a 15 -80 eurocentes kapszula költsége). Viszont egy kereszteslovag elszántsága kellene ahhoz, hogy Európában a borügyben viszonylag tradícionális szokásokat ápoló fogyasztókat átállíthassuk a csavarzárra.

dugos.JPG

WEBSHOP


"Miért sötétek az üvegek? Ha nem sötétek, miért nem sötétek?"

A sötét üveg fényszűrő hatású, a bor eltarthatóságát segíti elő. A fehérboroknál – melyeket zömében a palackozásuktól számított viszonylag rövid időn belül elfogyasztanak – ez a védőhatás kevésbé jelentős.

sotet-vilagos.jpg

PINK PANTHER 2019


"Szép a borosüveg címkéje. De mit kell nézni rajta?" 

Menjünk sorban! 

 1. borvidék
 2. szőlőfajta
 3. évjárat
 4. alkoholfok
 5. eredetvédettség (minden országban különböző rávezető jelzések vannak erre, külön végig kellene menni ezeken)
 6. díjak. DE ! a díjakat is érdemes alaposan megnézni, mert elég nagy különbség van egy nagy nemzetközi verseny (Mundus Vini, Citadelle du Vin, Vinitaly, AWC Vienna stb. ) és egy „noname takarékszövetkezeti borverseny támogató köre" által kiadott plecsninek. A probléma ott kezdődik, hogy kissé távolról szemlélve minden plecsni ugyanolyan (vö. 50 méterről nehéz megállapítani, hogy egy Jackson Pollock festményt látunk, vagy a szobafestőnk alátét rongyát, ami véletlenül felkerült a falra.
 7. természetesen a legfontosabb információ a címkén maga a borászat neve és az adott tétel márkaneve, ismerem – e már, avagy még nem, van – e valamilyen megelőző tapasztalatom vele.

cimkes.jpg

KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011

***

Cikkajánló:

"Miért szaglásszák a borokat?"
Kérdések, amelyeket nem mindenki mert eddig feltenni, 1. rész

"Várni a szőlő átalakulását, és igazán szívből izgulni az élesztőkért"
A Jammertal Borbirtok főborászával, Kövesdi Zsófiával beszélgettünk

"A borászatban csak akkor van fejlődés, ha mindenkor a legjobbra törekszünk"
Beszélgetés Dr. Szűcs Róberttal, a villányi Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosával

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Hogyan tartsuk helyesen a borospoharat?

A rövid válasz: ahogyan szeretnénk. :) Viszont bizonyos esetekben ne csodálkozzunk, ha a bennünket körülvevő környezetünk következtetéseket von le ebből borkulturális neveltetésünket illetően. Ha ez utóbbi esetleg nem volt teljeskörű, és elsősorban magunk miatt érdekes, hogy szól a protokoll, érdemes tovább olvasni.

Alapszabály: a poharat minél kevesebb ujjlenyomattal vagy folttal (ujjakon és tenyéren természetes módon található nedvesség!) lássuk el.

Amennyiben borospoharunknak van szára (ez alapkövetelmény), akkor azt használjuk.

helyes_fogas.jpg

Helyes tartás

 

Tenyerünkbe fogni a poharat kevéssé elegáns.

helytelen_tartas.jpg

Helytelen tartás

 

Határesetet jelent, ha – például állófogadáson – inkább stabilizálni szeretnénk poharunkat. Ilyenkor kissé nyitott tenyérben (annak érdekében, hogy az ujjbegyek ne maszatolják be a üveget) – minél kisebb felületen érintve a pohár alsó részét – tarthatjuk.

hatareset.jpg

"Határeset"


Van még egy speciális eset: ha túl hidegen (vörösbort 10 -12 °C körül) töltik a bort a pohárba. Ilyenkor vannak, akik két tenyerük hőjét felhasználva kívánják meggyorsítani a felmelegedést. Magatartásukat joggal háríthatják teljes egészében a szervírozó társukra. Igazat megvallva ez a varázslat sem gyorsítja igazán a bor megfelelő hőmérsékletének elérését, hiszen először a pohár fala, azután a bor legkülső rétege melegszik fel. Egyszerűbb, ha kivárunk pár percet.

felmelegites.jpg

Felmelegítés

 

A képen látható bort ide kattintva tudja kényelmesen megvásárolni.

KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011

„Mindene megvan, mellyel egy igazán nagycabernet franc magával ragadhat. Hatalmas test, szilvalekváros íz-és illatok, pörkölt kávés és étcsokoládés aromák uralkodnak elsősorban, de számtalan rétegben rejteget izgalmas felfedezni valókat."


Többre kíváncsi? Kérdése van? Örömmel állunk rendelkezésre a lenti elérhetőségeken.

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Az isteni vörösboros csokoládészuflé titka

Nyűgözze le partnerét a francia gasztronómia egyik kiválóságával!

Ezen a csípős, novemberi hétvégén lélekmelengető finomsággal készültünk, amelyet mellesleg a francia gasztronómia egyik csúcsának tartanak. Jó hírünk van: Ön is el tudja készíteni. Ha álmodozott valaha arról, hogy örömmel áldozna a home fine dining-nak, itt az alkalom, mert a sütemény látványra is csodálatos, pláne dekoratív tálalással. A csokoládészuflé a levegőről szól, a készítés során végig a levegőt szükséges fenntartanunk a sütemény számára. Mi sem egyszerűbb! :)

Souffle, azaz felfújt. A szuflé legkorábbi említését Vincent La Chapelle francia szakácsmesternek tulajdonítják a XVIII. század elején. A szuflé technológiájának fejlesztését és népszerűsítését a 19. századi beli Carême francia séfhez kötik.

Miben rejlik a tökéletes sütemény titka?
 1. A titok a tojásfehérjében rejlik, amelybe levegőt juttatunk a folyamatos felveréssel és ez a levegő ideálisan a süteményt elkíséri a sütőig, majd ott a hő hatására felfújja azt. Gépi habverővel szemben ezúttal a kézit fogjuk javasolni a fehérjék folyamatos mozgásban tartása miatt.
 2. A másik titok, hogy a szuflétésztához apránként, óvatosan adagoljuk a tojásfehérjét.
 3. A harmadik titok a minimum 2 körben történő szufléforma vajazása cukor kíséretében, hogy elérjük a kívül kemény, belül omlós csoda-állagot.
Pontosan a fentiek miatt nincs szükségünk sütőporra. Lássuk a receptet!
jammertal-szufle.jpg
Vörösboros csokoládészuflé 
Hozzávalók 4 főre:
20 gramm vaj
20 gramm kristálycukor
20 gramm fehérliszt
20 cl tej  
200 gramm, azaz 2 tábla 70%-os étcsokoládé (mi most Lindt Excellence extra keserű étcsokoládét használtuk, egy tábla 100 gramm)
4 fehérje és 4 tojássárgája
2 evőkanál Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2011  
egy csipet só    

Elkészítési idő
: kevesebb, mint 1 óra.

Elkészítés:
1.
Vajazzuk ki a szufléformák belsejét és tegyük a formákat a hűtőbe. (Ezt később meg kell ismételnünk, miután a vaj rádermedt első körben a formára.)

2.
Forraljuk fel a tejet a cukorral.

3.
A vajat és a lisztet keverjük össze egy tálban és a masszát adjuk a tejhez. (Pár perc alatt be fog sűrűsödni.)
Miután besűrűsödött, adjuk hozzá az összetört étcsokoládét egy csipet sóval.
Adjunk hozzá 4 db tojássárgáját.
Adjuk hozzá a bort.
Habverővel keverjük el alaposan. Kézi habverőt használjunk.

4.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.    
Vajazzuk ki a szuflé formákat másodjára is. Ezúttal a forma belső felét szórjuk be kristálycukorral is. 
 
5.
Egy tálban a 4 db tojásfehérjét habverővel verjük fel. (És itt gyorsnak szükséges maradnunk.)    

6.
A 3. pontban elkészített masszához apránként adjuk hozzá az 5. pontban már elkészített fehérjehabot. Keverjük el alaposan.
Öntsük a masszát a szufléformákba egyenletesen elosztva, töltsük tele a formákat.
Süssük 190-200 fokon kb. 15-20 percig. Onnét tudjuk, hogy jó, hogy a formából pár centire kiemelkedik.
Lehengerlő, hibátlan világszínvonalú cabernet sauvignon. Ízei inkább az óvilági cabernet-khez állnak közelebb málnás, ribizlis hatásokkal, igaz, magas alkohol - és extrakttartalma alapján a Napa-völgyi nagy cabernet-k testvérének gondolhatnánk. Pontosan ez a kettősség az, ami egyedivé és hallatlanul izgalmassá teszi. Elsősorban amerikai, másodsorban magyar tölgyből készült kishordókban érlelt, étcsokoládé,- feketebors és mokkahatásokat mutató tételekből formáltuk véglegesre. Érett tanninjai hosszú, élvezetes lecsengésről gondoskodnak. E tétel vörösáfonyás és érett cseresznye aromái remekül illeszkednek a tészta ízeihez. A kishordós érlelés mély étcsokoládés háttere szép keretbe foglalja a desszertet.
jammertal-borbirtok.png
Tippek:

 • A formákat közvetlenül a sütőrácsra tegyük.
 • Alsó melegítést válasszunk.
 • Tejcsokoládé nem jó, mert másodpercek alatt összeesik.
 • Ne nyitogassuk az sütőajtót sütés közben. :)
 • Isteni szilvalekvárral, fagylalttal, valamint gyümölccsel, gyümölcskompóttal tálalva is.  

 

Jó étvágyat kívánunk! :)

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

süti beállítások módosítása