Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

A borászati fémtartály funkciója és kialakítása

Az exkluzív infrastruktúra kulisszatitkai

2020. november 19. - Jammertal

Önnek megvan az az élménye, hogy egy jóízű borkóstolást megelőzően behatóan megismerkedik a borászat gyártási folyamataival, kulisszatitkaival? Ha még nem járt nálunk és a jelenlegi egészségügyi helyzet javulási tendenciát mutat, örömmel látjuk, addig is online mesélünk róla. Alapvetés, hogy kiváló borokhoz kiváló infrastruktúra is (!) szükséges, a technológiának high-tech-nek kell lennie ahhoz, hogy a bor akár világszínvonalon megállja a helyét. Örömmel ejtünk most szót a Jammertal Borbirtok csúcstechnológiát képező fémtartályairól. 

Alapvetően megkülönböztetünk erjesztőtartályokat és tárolótartályokat.

Az erjesztőtartályok a bor kierjesztésére szolgálnak.

A tárolótartályok ezzel szemben a folyóbor tárolására és érlelésére alkalmasak.

Most a tárolóedényekről lesz szó.

A borászat alapkövetelménye a megfelelő tároló eszközök használata. A bor fejlődése során mikrobiológiai és kémiai folyamatok játszódnak le, melyeket nagyban befolyásol a tárolás. Az optimális tárolóedény megvédi a bort a nem kívánatos külső behatásoktól és hozzájárul a bor fejlődéséhez.

Lényeg az, hogy a megfelelő borászati célok eléréséhez a megfelelő tárolóeszközt kell kiválasztani melyek választéka igen széles skálán mozog.

A legősibb tárolóedény az az agyagból készült amfora volt. A középkortól a hagyományos edények fából készültek, ezeket hívjuk hordónak vagy fakádnak. Régi idők korszerűtlen technológiájához sorolhatjuk a vasbeton tartályt (melyet időnként a változatosság kedvéért belül kicsempéztek).

Manapság a borkészítés megköveteli a külső tényezők 100%-os ellenőrzés alatt tartását, így a fejlettebb technológiát.

A saválló acéltartályok lehetővé teszik az oxigén kizárását és viszonylag könnyű a tisztán tartásuk. Ez utóbbi kulcsfontosságú, hogy meggátoljuk a borbetegségek kialakulását. A saválló acélfelületen nem tud baktérium vagy gomba véglegesen megtelepedni, ezért a bor biokémiája szempontjából ideális anyag. A fémtartály a kiürítése után tökéletesen csírátlanítható.

tartaly-jammertal-kovesdi_zsofia.jpg

Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza

Természetesen nem minden tartály egyforma.

A tartályok méretei akkor vannak megfelelően kiválasztva, ha igazodnak a pincészet területi adottságaihoz és kapacitás - igényeihez. A Jammertal Borbirtok a hasáb formájú fémtartályokat választotta, mert bár drágábbak a henger alakú társaiknál, optimális helykihasználást engednek.

Borászati alapszabály, hogy a tartályoknak mindig tele kell lenniük. Bortárolás közben abszolút nem kívánatos a bor levegővel történő közvetlen érintkezése. Emiatt sok különböző méretű tartállyal kell rendelkeznünk, ha a különböző mennyiségű és minőségű tételeinket a szándékainknak megfelelő módon kívánjuk szeparálni.  Ez komoly logisztikai és szervezési a folyamat, gondoljunk csak bele!  

A bor erjesztését követő első lefejtésétől a házasításig mindenkor a megfelelő méretű tartály kell, hogy a borász rendelkezésére álljon. Amennyiben mégsem sikerül egy adott tétellel színültig tölteni egy tartályt, akkor a maradék levegőt nitrogénnal kell kiszorítani.

Az erjesztőtartályokról és fakádakról következő blogbejegyzéseinkben lesz szó.

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr2816291650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása