Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

3 példa, mit nézünk egy vörösbor színén

… azon kívül, hogy keressük az igazságot

2020. november 26. - Jammertal

Önt is rabul ejt a vörös csodálatos színe? Szívesen forgatja a poharában és hosszan nézegeti? Mindig is érdekelte, egyes borok mitől sűrűbb optikájúak, más borok mitől áttetszőbbek?

Bár a borokat több szempontból osztályozzuk, pl. a szerint, hogy vörös, fehér vagy rozé, a borok színe sokkal összetettebb és fontosabb annál, hogy három kategóriába szorítsuk őket.

Néhány példával illusztráljuk, hogy többek között mit érdemes nézni egy pohár vörösborban.

1_2.jpg

Ezen a képen a bor tisztaságának megállapítása történik. Van-e a borban bármilyen oda nem illő szilárd részecske pl. dugódarabka, borkőkiválás, szűretlen borok esetén túl sok üledék-részecske, stb.

 2_1.jpg

Itt a bor levegőztetése zajlik: a bor az oxigén hatására megnyílik, aromái kibontakoznak. Az idősebb borok pohár belső falával érintkező része egyre barnább árnyalatúvá válhat fiatalabb társaikénál.

 3_1.jpg

 

Két tétel összehasonlítása látható. A bor színéből következtetni tudunk a bor korára esetleg a fajtára, sőt minőségére is! A pinot noir már egész fiatal korában is a fentebb említett enyhén barnás árnyalattal rendelkezhet, ez jellemző tulajdonsága. A korábban érő fajták ( portugieser, pinot noir, kékfrankos ) színe inkább sötétrubin, a késő érésűeké ( cabernet fajták ) mélyvörös.

 

Ha nézegetne :) és inna egy finom borosbort, hétvégére kettőt is ajánlunk.

JAMMERTAL GRAND 2017

https://jbb.hu/termek/jammertal-grand-2017/

 

KOH-I-NOOR CABERNET SAUVIGNON 2011

https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-cabernet-sauvignon/

 

Karácsonyi ajándékot vásárolna? Tekintse meg karácsonyi kínálatunkat!

https://bit.ly/3pTekLM

 

Kérdése van? Örömmel részt venne 2021-ben bórkostolón?

Online rendezvények is érdeklik?

Szeretettel várjuk a levelét: polgar.kata@jbb.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr6516303624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása