Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

December 4. a cabernet franc világnapja

2020. december 04. - Jammertal

A cabernet franc-t valószínűleg valamikor a XVII. században a délnyugat-franciaországi Libournais régióban nemesíthették, akkoriban, amikor Richelieu bíboros szőlő oltványokat küldött a Loire-völgybe. Először a Bourgueil apátságban telepítették egy Breton nevű apát gondozásában, akinek neve összekapcsolódott a szőlőével.

A XVIII. századra már cabernet franc (más néven bouchet) ültetvényeket telepítettek Fronsac, Pomerol és St. Emilion területeken, melyekből minőségi borokat készítettek.

cabernet_franc.jpg

1997-ben DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a cabernet franc és a sauvignon blanc keresztezésével jött létre a cabernet sauvignon.

A cabernet franc világszerte elterjedt kékszőlő fajta. Elsősorban a cabernet sauvignon és merlot bordeaux-i stílusú házasításokor használják, de fajtaborként is jól ismert.

A belőle készített bor karakterjegyei a terroir-tól függően rendkívül széles keretek között mozognak.

A Loire – vidéken inkább élénk, inkább vékonyabb vörösbort készítenek belőle, melyre a borsos aromajegyek jellemzőek.

Villányban, elsősorban az ottani talajszerkezetnek és a szubmediterrán mikroklímának köszönhetően robosztus, komplex, igazi nagyágyú vörösöket készítünk belőle. A nyúlós aszaltszilva-lekvár aroma a nagy villányi franc-ok védjegye. Villányban a cabernet franc igazán otthon érzi magát.

Hogyan ünnepeljük a cabernet franc világnapját?

Ajánljuk a világ egyik legjobb cabernet franc -ját, a 2011 -es évjáratú Cassiopeia Franc-t. Francia, spanyol és német nyelvterületeken rendezett világversenyeken egyaránt tarolt.

cassiopeia_franc_2011.jpg

A cabernet franc igazán sokoldalú, nagyon szerethető fajta. Az ételek rendkívül széles skálájához illik a tésztaféléktől a dél-kelet ázsiai fűszerezésű ételeken át a steak-ekig.

https://jbb.hu/termek/cassiopeia-franc-2011/

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Karácsonyi ajánlat: ide kattintva

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr4516318892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása