A cabernet franc-t valószínűleg valamikor a XVII. században a délnyugat-franciaországi Libournais régióban nemesíthették, akkoriban, amikor Richelieu bíboros szőlő oltványokat küldött a Loire-völgybe. Először a Bourgueil apátságban telepítették egy Breton nevű apát gondozásában, akinek neve összekapcsolódott a szőlőével.
A XVIII. századra már cabernet franc (más néven bouchet) ültetvényeket telepítettek Fronsac, Pomerol és St. Emilion területeken, melyekből minőségi borokat készítettek.
1997-ben DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a cabernet franc és a sauvignon blanc keresztezésével jött létre a cabernet sauvignon.
A cabernet franc világszerte elterjedt kékszőlő fajta. Elsősorban a cabernet sauvignon és merlot bordeaux-i stílusú házasításokor használják, de fajtaborként is jól ismert.
A belőle készített bor karakterjegyei a terroir-tól függően rendkívül széles keretek között mozognak.
A Loire – vidéken inkább élénk, inkább vékonyabb vörösbort készítenek belőle, melyre a borsos aromajegyek jellemzőek.
Villányban, elsősorban az ottani talajszerkezetnek és a szubmediterrán mikroklímának köszönhetően robosztus, komplex, igazi nagyágyú vörösöket készítünk belőle. A nyúlós aszaltszilva-lekvár aroma a nagy villányi franc-ok védjegye. Villányban a cabernet franc igazán otthon érzi magát.
Hogyan ünnepeljük a cabernet franc világnapját?
Ajánljuk a világ egyik legjobb cabernet franc -ját, a 2011 -es évjáratú Cassiopeia Franc-t. Francia, spanyol és német nyelvterületeken rendezett világversenyeken egyaránt tarolt.
A cabernet franc igazán sokoldalú, nagyon szerethető fajta. Az ételek rendkívül széles skálájához illik a tésztaféléktől a dél-kelet ázsiai fűszerezésű ételeken át a steak-ekig.
https://jbb.hu/termek/cassiopeia-franc-2011/
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
Karácsonyi ajánlat: ide kattintva