Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mindent a fából készült hordókról

2020. december 07. - Jammertal

A fémből készült bortároló tartályokról már beszéltünk. A tárolóedények másik nagy csoportja a fából készült hordó.

Két alcsoportot különböztetünk meg:

  • Ászokhordók
  • Égetett kishordók (becenevükön „ barrique" hordók)

Az ászokhordók többnyire kocsánytalan tölgy fájából készülnek, belső felszínük nyers, semmivel nem kezelt tölgyfa. Kapacitásuk rendszerint 10 – 100 hl között mozog (ennél nagyobbak készítése már komoly fizikai kihívásokat jelent).

Több évtizedig használhatóak, de rendkívüli alaposságot és figyelmet kíván tisztántartásuk! Ha bármilyen gomba vagy baktérium megtelepszik a belső falfelületükön, gyakorlatilag csak eltüzelni lehet őket.

Nem adnak át külön íz – és aromaanyagokat a bornak, viszont lehetővé teszik a bor kívánatos lassú mikro - oxidációját. Ez fontos borérlelési tényező.

A hagyományos ászokhordók nem rendelkeznek rozsdamentes acél szerelvényekkel, ezért használatuk elég körülményes, viszont általában faragásokkal szépen díszítettek.

hagyomanyos_aszokhordok.JPG

A modern ászokhordók szerelvényekkel célszerűen ellátott fahordók.

aszokhordo.jpg

Mivel a vadonatúj ászokhordókból nagyon sok csersav oldódik a borba, így egy – két évig csak alacsonyabb minőségű borokkal szokták őket megtölteni, „beavatni". Utána biztosan használhatjuk őket nagy borok érlelésére.

10_hl-es_aszokhordok.jpg

Az égetett kishordók anyaga szintén kocsánytalan tölgy. Gyártásuk során belső felszínüket saját anyagukból készült tűzön néhány milliméter mélységben megpörkölik. Ez a pörkölés azután különböző aromákat ad át a bornak. A pörkölés mértékének függvényében beszélhetünk „Light – Medium- és Heavy" fokozatokról.

barrique_egetes.jpg

Az érlelés során a pörkölt tölgyfából ízanyagok oldódnak ki melyek a lassú mikro- oxidáció lágyító hatásával együttesen jelentősen befolyásolják a bor karakterét. A színét mélyebbé, struktúráját komplexebbé alakítják, illatát, ízét csokoládés, vaníliás, dohányos jegyekkel egészítik ki. Ezen aromák intenzitása a pörkölés mélységétől jelentős mértékben függ.

A fahordós érlelésre magas beltartalmú, megfelelő savkarakterrel rendelkező, kellő potenciállal bíró borok alkalmasak.

A standard barrique hordók kapacitása 225 l, de használunk 500 liter kapacitásúakat is. Minél kisebb a hordó űrtartalma, annál nagyobb érleléskor a felület / bormennyiség arány, annál erőteljesebben adja át az aromákat.

Minden egyes kishordóban fejlődő tétel külön egyéniség. A későbbi kiválasztás és azonosítás céljából minden fontos adatot feltüntetünk a hordó „fenekén".

kishordo_adatokkal.JPG

A kishordós érlelés jelentős elméleti felkészülést és gyakorlati tapasztalatot igényel a borásztól. Nem megfelelő használat esetén (érlelendő bor nem helyes kiválasztása, érlelési idő – elsősorban gazdasági okokból – történő lerövidítése) több kárt okoz, mintha egyáltalán nem próbálkoznának vele. Tölgyfarengetegeket vágtak már ki azért, hogy hozzá nem értő borászok kezében hiábavaló áldozattá váljon szegény fák halála.

barrique_hordok.png

A kishordós érlelés célja finom, különleges aromák borba juttatása. Ezt a célt a barrique hordók maximum 36 – 40 hónapos használatig tudják szolgálni. Utána vörösborászat számára gyakorlati használati értéke megszűnik. normál ászokhordóként sem érdemes őket használni, mert rendkívül nehézkes a kezelésük. Általában olyan magas színvonalú fehérborral foglalkozó pincészetek veszik meg, melyek hordóban erjesztik és érlelik tételeiket. Ők használatbavétel előtt szétszedik a hordót, a dongákat újra gyalulják és újra égetik. Ez az általuk elképzelt célnak tökéletesen megfelel, nagy vörösboroknak alkalmatlan. A használt barrique hordók szolgálhatnak még: virágtartó, dekoráció vinotékában vagy mint tűzifa.

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Karácsonyi ajánlat: ide kattintva

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7116322714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása