Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Milyen fából készülnek az érlelésre használt kishordók?

2020. december 09. - Jammertal

Alapvetően 3 tölgyfafajtát használunk tölgyfahordó készítésre, amelyek botanikailag is különböznek egymástól.

  • Quercus Alba – Amerikában őshonos
  • Quercus Robur – Francia tölgy
  • Querqus Petraea – Magyar tölgy

A fa fajtákban alapvető különbség a fenol illetve tannintartalom, a különböző aromák mennyisége és összetétele. Az amerikai tölgy elősegíti a lágyabb karaktert, valamint édesebb aromákat ad a borhoz, mint például a vanília és a kókusz. Ezzel szemben az európai fajták magas tannin tartalma inkább struktúrában támogatja meg a bor szerkezetét.

Egy borász hogy dönti el azt, hogy milyen fából készült hordót használ?

A hordó kiválasztása mindig létfontosságú, ezen felül is a megfelelő alapanyag elengedhetetlen. Manapság a hordógyártó cégek széles palettán kínálnak különböző fából készült hordó opciókat. Egy borásznak lehetősége van összeválogatni a különböző fafajtákat, vagy kérhet olyan hordót is, amiben már egyesítették a két vagy több típust.

francia_tolgy.jpg

francia tölgy

 

magyar_tolgy.jpg

magyar tölgy

Egy – egy tétel megalkotásakor tudatában kell lenni a bor minőségével, a szőlőfajták aromáival. Ez természetesen igényel némi tapasztalatot és borvidéki ismeretet, de minimum ugyanennyire fontos a folyamatos kóstolás, megfigyelés.

Milyen feliratok vannak a hordókon?

A hordókra már a gyártáskor igény szerint rákerülnek feliratok, amelyek leggyakrabban a hordóval kapcsolatos információkat tartalmazzák. Jellemzően gyártáskor rákerül a hordóra a pörkölési fok, az évjárat, a fának a fajtája és a hordógyártó cég logója.

Ezen felül minden borászatnak megvan a saját, belső szisztémája, ami szerint a hordókat ellátja különböző információkkal: többek között szerepelhet az aktuálisan tárolt bornak vagy éppen a szőlőfajtának a rövidítése, a bor évjárata, esetleg mikor volt a bor utoljára kénezve.

Milyen hordó jó a fehér illetve a vörös bornak?

A borok struktúrájának kialakulásához elengedhetetlen a megfelelő hordóválasztás.

A hordó űrtartalma mindig kulcsfontosságú, ugyanis minél kisebb a hordó annál nagyobb a borral érintkező fafelület, tehát több fenolos anyag épül be a borba. Ezért egy fehérbor esetében sokszor célszerűbb nagyobb űrtartalmú hordót használni.

Ugyanez mondható el a pörkölésről is. Minél erősebb pörkölést kap a hordó annál intenzívebb lesz a füstös, kávés, égetett aromáknak a megjelenése. Ezért a fehérborok esetében mérsékeltebb pörkölést használunk.

A hordókat hogy lehet tisztántartani?

Egy hordó életét nagyban befolyásolja a megfelelő tisztítás. Erre több technológia is létezik. A nemkívánatos mikrobákat hőkezeléssel a legegyszerűbb eltávolítani. Erre a két legegyszerűbb technológia a meleg vizes mosás, illetve a gőzölés. A felhevített hordókban lehűlés során vákuum képződik, ami a fának a pórusaiból kiszívja a nemkívánatos anyagokat.

Amennyiben a hordót hosszabb időn keresztül kényszerülünk üresen tárolni, kén-dioxiddal kezeljük, hogy megóvjuk a penészgombák megtelepedésétől.

El tud illanni a bor a hordóból?

A borászati pincében az egyik legfőbb probléma a borok párolgása. Nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom esetében ez a veszteség 10% is lehet hordónként! Ezért elengedhetetlen a pince nedvességtartalmának szabályozása. Nyáron a túlzott páratartalmat páraelszívóval, szellőztetéssel tudjuk korrigálni, míg télen inkább a párásító berendezések vannak működésben.

A hordókat láthatóan hordóállványon tárolják. Tényleg megforgatják a hordókat?

Több fajta állványrendszer létezik, van olyan is, ami alkalmas a forgatásra. A hordó forgatás elsődlegesen fehérboroknál szükséges, méghozzá a  „battonage", azaz seprő felkeverés céljából.

chardonnay_battonage.jpg

Vörösboroknál a forgathatóságnak inkább a párolgás megelőzésében van szerepe. A hordók kismértékű elforgatásával a légbuborék nem a hordó szájánál lesz, így a párolgás csökkenthető.

kishordok_hagyomanyos_aszokfan.jpg

vorosbor_erlelese.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

Karácsonyi ajánlat: ide kattintva

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7016326056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása