Pár napja van ahhoz, hogy eldöntse, a karácsonyi menühöz milyen bort fogyasszon és még örömet is okozzon a szeretteinek. Nem tudja, melyik ételhez milyen bort javasolt? Pár szabályt érdemes szem előtt tartania, és garantáltan lenyűgözi a szakértelmével a vacsoravendégeket. Nem csak azt áruljuk el, melyik bor milyen ételekhez passzol, de az okokat is, amelyek egyébként nem közkeletűek. És egyben megosztunk pár fine dining kulisszatitkot is. Legyen Ön is szakértő!
rozé
Mihez isszuk?
Aperitif, tésztafélék, halak, sushi, saláták, hideg előételek, felvágottak, párolt ételek, szárnyasételek, sertéssültek.
Miért?
A jó rozé sokoldalú gasztronómiai bor. Készítésének sajátosságai miatt friss, gyümölcsös, enyhén – de nem zavaróan – savkarakteres bor. Mivel ízével nem telepszik az ételek elsődleges aromáira, nagyszerű komplementer a legkülönbözőbb fogásokhoz. Egyedül az intenzív saját karakterrel rendelkező alapanyagokhoz (vadhús, steak) tűnik kicsit gyengének.
Ajánlásunk: Pink Panther 2019 https://jbb.hu/termek/pink-panther-2019/
merlot
Mihez isszuk?
Tésztafélék, hideg előételek, szárnyasételek, halak, bárány, steakek, kevésbé fűszeres vadból készült ételek.
Miért?
A merlot gyümölcsös, bársonyos savjai remekül illeszkednek a kevésbé karakteres ízű fehér- és halhúsokhoz. Az erőteljesebb, magasabb alkoholtartalmú merlot-k – melyekhez több tannin társul - viszont könnyedén megbirkóznak a vörös- és vadhúsokkal.
Ajánlásunk: Wunderlich Arcadia 2013 https://jbb.hu/termek/arcadia-2013/
kékfrankos
Mihez isszuk?
Paprikás ételek, pörköltek, vadételek, sertésből készült ételek.
Miért?
A kékfrankos átütő gyümölcsössége kitűnő, de nem zavaró savkarakterrel párosul, emiatt az erőteljesebb fűszerezésű és erős egyedi ízzel bíró (elsősorban vad-) ételek mellett sem tűnik gyenge ízvilágúnak.
Ajánlásunk: Jammertal Grand 2017 https://jbb.hu/termek/jammertal-grand-2017/
cabernet franc
Mihez isszuk?
Pörköltek, bárány, birka, vadételek, steakek, sushi (!), étcsokoládés desszertek.
Miért?
A cabernet franc-jaink erős, karakteres borok, melyek elég gazdag és komplex aromákkal rendelkeznek ahhoz, hogy az ételek széles spektrumához fogyaszthassuk őket. Egzotikus élményt kínáló kiváló társa a nyers halaknak, valamint a belőlük különböző módon elkészített tekercseknek, távol - keleties hatású ételeknek. A fajtára jellemző nyúlós aszaltszilva lekvár íz kiválóan harmonizál az étcsokoládés desszertekkel.
Ajánlásunk: Koh-I-Noor Cabernet Franc 2011 https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-cabernet-franc/
cabernet sauvignon
Mihez isszuk?
Bárány, steakek, pörköltek, fűszeres ételek, étcsokoládés desszertek.
Miért?
A cabernet sauvignon nagyon gyümölcsös, tanninos és savkarakteres bor, mely játszi könnyedséggel birkózik meg bármilyen erőteljes étellel. Ezt a borfajtát előszeretettel érleljük kishordóban, így annak a pörköltkávés, dohányos, vaníliás aromái szép keretbe foglalják az étcsokoládés desszerteket.
Ajánlásunk: Cassiopeia Cabernet Sauvignon 2011 https://jbb.hu/termek/cassiopeia-cabernet-sauvignon-2011/
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
Karácsonyi ajánlat: ide kattintva