Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Néhány délolasz autokton szőlőfajta, melyek egyre népszerűbbek lesznek a nagyvilágban

2020. december 27. - Jammertal

Kezdjük a negroamaro-val. Az „olasz csizma sarkában", Puglia régióban termesztik. Nagyon sötét, sűrű, gyümölcsös bort ad.

szolok_a_trulli_nak_nevezett_puglia_i_epuletek_mellett.jpg

szőlők a trulli - nak nevezett Puglia - i épületek mellett

Ugyan ez a régió az otthona a primitivo szőlőnek is.

A harmadik fajta a Szicíliában otthon lévő nero d’avola.

ultetveny_etna_alatt.jpg

ültetvény az Etna alatt 

Valamennyire jellemző, hogy viszonylag korán érő fajták, jól bírják az extrém meleget és a napsütéses órák magas számát.

Amikor e fajtákról beszélünk, egy szőlészeti tényt figyelembe kell vennünk: minden szőlőfajtának van egy optimális érési ciklusa. Az magában nem elegendő, ha a szőlőbogyóban elég cukor akkumulálódik, a növénynek biológiailag érettnek kell lennie, ha hibátlan bort akarunk készíteni belőle.

A közepes és későn érő fajták ( nebbiolo, merlot, cabernet ), ha július - augusztus hónapban túl sok napfénynek és magas hő - főösszegnek vannak kitéve, „koravénné" válnak és elkezdenek töppedni, mielőtt a teljes érési folyamat végre menne bennük. Tanninjaik zöldek maradnak, emiatt a belőlük készített borok sokszor nagyon keserű utó – ízt, valamint égett autógumira hajazó ízt és illatot hordozhatnak.

Az említett délolasz fajták viszont augusztus végére - szeptember elejére biológiai is beérnek, emiatt szép gyümölcsös aromáikat nem fenyegeti a fenti veszély.

del-olaszorszag_talaja_kemeny_kihivas_a_szolo_szamara.jpg

Dél-Olaszország talaja kemény kihívás a szőlő számára 

A természetben a csodák azért ritkák.  A gyorsabb beérés ára az, hogy bár a belőlük készített bor magas alkoholtartalmú, barátságos, behízelgő és könnyen fogyasztható, de viszonylag sav- és tanninhiányos lesz. Ez az eltarthatóságukra és struktúrájukra negatív hatással van.  A borok életideje néhány év. Nincs bennük igazi komplexitás, de 2-5 éves koruk között élvezetes, kitűnő vörösborok.

Ügyeljünk arra, hogy 14 % alkoholfok alatti és 5 évnél idősebb tételeket ne vásároljunk belőlük. Ha ezt a szabályt betartjuk, nagyon jó ár / érték arányú, jól iható, de testes – erős tételekkel találkozunk.

A nero d’avola és primitivo viszonylag nagyobb tannintartalmú, ezért fajtaborként is többször találkozunk velük, mint a negroamaro -val, melyet sokszor házasító komponensként alkalmaznak.

Még egy érdekesség: modern DNS vizsgálatokkal igazolták, a primitivo és az Egyesült Államokban termesztett, népszerű zinfandel azonos klónok és szoros genetikai kapcsolatban állnak a Horvátországban népszerű mali plavac – cal.

Kalifornia 173’000 hektárnyi borszőlőjének 10 % -a zinfandel. Belőle ott nem ritkán 15 – 16% alkoholtartalmú vörösök készülnek. Legszebb képviselőik a Sonoma – folyó völgyéből származnak.

Azért, hogy még egy csavar legyen a történetben: a 2000-es évek eleje óta ( elsősorban gerilla – marketing megfontolásokból ) elkezdtek eredeti olasz primitivo oltványokat telepíteni Kaliforniában, ami már „PRIMITIVO" és nem „ZINFANDEL" néven jelenik meg a piacon…

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7916359020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása