Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Borházasítás mint művészet

2020. december 30. - Jammertal

„Cuvée", „blend", a németből ( „Verschnitt" ) rossz magyarítással átvett „vágott bor" mind ugyanarra utalnak: a borok házasítására.

A házasítás legalább két bor keveréke, mely célja, hogy az eredeti alkotórészekhez képest egy érdekesebb / jobb / más típusú tétel jöjjön létre.

Melyek is a fő okai a cuvée készítésének?

Szögezzük le jó előre, hogy az igényes borászatokban nem azért házasítanak, hogy egy gyenge tételből valamilyen trükkel drágábban eladható bort készítsenek. Egy gyenge bor sokkal jobban leront egy nagy bort, mint amennyire egy nagy bor javítani tud egy alacsonyabb színvonalút.

Ideális esetben jó borokból még érdekesebb, még izgalmasabb dolgok válnak a házasítás során.

A házasítás időigényes feladat, sok türelmet és alapos felkészültséget igényel. Készítőjének ismernie kell az alkotórészeket, azoktól elvárható hatásokat és nem árt, ha megfelelően hosszú és globális kóstolási tapasztalatokkal rendelkezik. Már az is elég nagy munka, ha 10- 20 hordómintát órákon keresztül a legkülönbözőbb összeállításokban oda-vissza megkóstolunk. Arról is elképzelésünknek kell lenni, miként fog a végső összeállítás 1- 2 év palackérlelés után viselkedni.

Európában általános szabály, hogy házasítani csak évjáraton és borvidéken belüli tételeket szabad egymással. Egyes újvilági bortermelő országok ezt a szabályt sokkal lazábban értelmezik.

A cuvée készítésének gyakorlata még Európán belül és borvidékenként is változatos filozófiát követ.

Érdekes példa erre az Avignon melletti Châteauneuf-du-Pape.

Viszonylag kis területű ( 3 ’ 200 hektár, viszonyításként Bordeaux 115 ’000 ha, Villány 2 ’300 ha ) borvidék 13 elismert szőlőfajtával.

talaj_chateauneuf-de-pape_videken.jpg

talaj Chateauneuf-de-Pape vidékén

Ott előírás, hogy az elismert fajták bármelyikéből, vagy bármennyi fajta bármilyen típusú házasításából készülhet a Chateauneuf-du-Pape eredetvédett bor, DE ! a pontos összetételt nem szabad a palackon feltüntetni. Ha egy fajta szőlőből készült, azt sem. Kizárólag e szabály betartásával ( és a megfelelő borvidéki minőségellenőrzést követő jóváhagyás után ) kerülhet egy tétel az eredetvédelmet igazoló különleges palackokba. Így a helyi borászoknak nagy tere nyílik arra, hogy a lehető „legütősebb" tétel készíthessék szőlőikből évente. A minőségre törekvés motivációja, hogy míg a védett Châteauneuf-du-Pape palackok átlagára jóval 50€ feletti, addig az ezeknek nem megfelelő helyi borok ennek töredéke.

vedett_palack_chateauneuf-de-pape_cimerrel.jpg

védett palack Chateauneuf-de-Pape címerrel

Az EU - ban általános szabály ( a magyar bortörvény is ezt támogatja ), hogy nem kell a címkén feltüntetni, ha egy fajtabor 15 % mennyiségig bármilyen más fajtájú vagy évjáratú, az azonos borvidékről származó összetevőt tartalmaz. Jogilag az még fajtabornak minősül.

Viszont, ha a pincészet úgy határoz, akár néhány % -nyi összetevőt is külön feltüntethet, az aztán jogilag házasításnak számít.

Látható, hogy a jogalkotás is tisztában van azzal a ténnyel, hogy a szakmailag felkészült módon történő jó borok borkészítését az észszerű rugalmasság nagyban támogatja.

Toszkánában, a chianti hazájában például chianti név alatt minimum 80 % sangiovese szőlőből készült bort lehet készíteni, de a Brunello di Montalcino védett eredetű bor kizárólag 100 % sangiovese lehet.

gallo_rosso_logo.jpg

Bordóban – statisztikai hibahatáron belül – szinte kizárólag cuvée készül. Ez érvényes a legismertebb chateau -kra ugyanúgy, mint a nagybani felvásárlók által készített egészen olcsó tételekre. Ritka kivétel a világ egyik legdrágább bordói bora, a Petrus, ami merlot fajtabor.

Burgundiában ezzel szemben a Cote d’Ore ( gyakorlatilag  Dijon és Beaune között ) vidéken a vörösbor 100 % pinot noir.

A borházasítás igazi művészet, joggal nevezhetjük „borszobrászatnak". Persze nem mindegy, hogy Michelangelo vagy egy amatőr kezében van a véső. Az alapanyag ugyanaz…

 

Szép példa a házasított borra:

Cassiopeia MCS*Achird 2012

A madridi International Magnum Awards 2020 aranyérmese. A bor előrendelhető: onlinerendeles@jbb.hu.

Kapcsolódó cikk ide kattintva olvasható.

mcs_achirdcuvee_2012_1.jpg

 

Koh – I – Noor 105.6 2012

A londoni Women’s Wine & Spirits Awards 2020 és

a düsseldorfi AIN 2019 aranyérmese.

Webshop link

 

kohinoor_105_6_2012.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7616364596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása