Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

A malbec kalandos története

2021. január 03. - Jammertal

A malbec mostanára szinte az argentin vörösbor szinonimájává vált. Pedig a legtöbb bizonyíték arra utal, hogy malbec eredetileg côt ( noir ) szőlő  volt, és valószínűleg Burgundia északi részéből származott. Nota bene: annak ellenére, hogy hasonló neve van, a malbec argenté szőlő nem malbec, hanem abouriou fajta és Délnyugat-Franciaországból származik.

A világon telepített kevesebb, mint 57 ’ 000 hektárnyi malbec 80 % -a, 45 ezer hektár Argentínában található. 5 és fél ezer hektár Chilében, 4 ezer pedig a francia Cahors környékén létezik még. Néhány USA – beli borvidéken próbálkoznak még vele 20 -40 ( ! ) hektáros nagyságrendben.

Eredetileg egyike annak a hat szőlőfajtának, melyet Bordeaux-ban házasítani engedélyeznek.  Bordeaux – i jelenléte jelentéktelenné vált. Ennek két fő oka volt: a XIX. századi végi filoxéra járvány szinte teljesen kipusztította, majd a kegyelemdöfést a hírhedt 1956-os fagy adta meg neki, amely a rügyek 75 % -át elpusztította. Noha Cahors -ban a fagy szintén elpusztította a szőlőültetvényeket, ott a malbec - et újratelepítették, és továbbra is népszerű a környéken.

Argentínába az 1850 -es évek elején került a francia származású Miguel Pouget (Michel Aimeé Puget) kertészmérnök jóvoltából.

Egy népszerű, de meg nem erősített elmélet szerint a malbec egy magyar zarándokról ( Malbeck vagy Malbek ) kapta a nevét, aki francia Cahors – ból hozott oltványokat Dél - Amerikába.

A malbec Argentínában ritka szerencsés módon találkozott a terroir – ral az Andok keleti lábainál fekvő félsivatagos területeken. Először is az ottani köves – homokos, laza talaj meggátolta a filoxéra szaporodását ( vö. a Kárpát – medence szőlői genetikai állományának megmentése / megőrzése a Dél – Alföld homokos területén a filoxéra vész elől ). Másrészt a közepes érésű fajta jól tolerálta a rengeteg napsütést, kifejezett tannin- tartalma pedig jót tett a belőle készített borok karakterének.

Legnagyobb területeken Mendoza környékén termesztik. Fontos tudni, hogy a hőség miatt az ültetvények minimum 700 méteres tengerszint felett találhatóak. A Mendoza – folyót kiszárították, vizét hatalmas tárolóban gyűjtik és az ültetvényeket ( nem csak a szőlőt ) precíz rendszerességgel öntözik. Mivel a növény nem kényszerül arra, hogy a tápanyag felvételének érdekében mély gyökereket eresszen, valamint a környék összes szőlőjét szinte ugyanazon módon kezelik, a borvidék teljes – 35 ezer hektárnyi – malbec termése nagyon hasonló minőséget produkál.

mendoza.jpg

Mendoza

Ezt felismerve az utóbbi 30 évben elindult egy telepítési folyamat Mendoza városától mintegy 80 km- re délre, az Uco – folyó völgyében. Itt átlagosan 1 ’ 200 méteres magasságban ültették a szőlőskerteket. Tették ezt annak érdekében, hogy így a hűvösebb éjszakák, a szelesebb környezet vastagabb héjú, érdekesebb, intenzívebb ízvilágú termést eredményezzen.

Mindenképpen ki kell emeljünk még két argentin „malbec  helyszínt". Az egyik, Salta 900 km -re északra, a másik, Neuquen ( Rio Negro ) 700 km -re délre található Mendoza városától, az Andok lábainál.

neuquen.jpg

Neuquen

 

neuquen_szolok.jpg

Neuquen, szőlők

Salta a nagy magasságokban telepített az ősöreg tőkéiről híres. Nem ritkák az 50 – 70 éves ültetvények. Az erős terméskorlátozással készült borok különleges élményt nyújtanak.

salta.jpg

Salta

Neuquen hűvösebb klímájú hely, itt pinot noir – t termelnek. A malbec ízvilága kiteljesedik, szélesebb spektrumú. A fajta teljesen más megvilágításba kerül. Gondoljunk csak bele, ha igaz, hogy a côt Burgundiából származik, akkor a malbec Neuquen – ben, Argentína „ Svájcában „ kerül vissza igazi gyökereihez.

Az autentikus malbec nagyon sötét színű, erős szövésű, de könnyen érthető, különleges szilvaízű bor. Ez utóbbi sajátossága miatt elég nehéz más fajtákkal házasítani. Fajtaborként viszont az egyik legnépszerűbb vörösbor.

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr3516370446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása