Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mi a különbség a gourmand és a gourmet között?

2021. január 17. - Jammertal

Nem is gondolnánk, de jelentős különbség van a két kifejezés között, a magyar nyelv hajlamos összemosni a kettőt.

Míg a gourmand ( ejtés szerint ˈɡʊəməndˈ ) inkább azt jelenti, hogy valaki kifejezetten nagyevő, sőt mohó, addig a gourmet ( ejtés szerint ˈɡʊəmeɪˈ ) jelzőt az ételeket és italokat jó ízléssel megválogató, a minőségi gasztronómiában örömét lelő, ínyenc személyre értjük.

A gourmand szívesen eszik és sokat, a minőség rendszerint másodlagos. Nem igazán érdeklik a részletek.
A gourmet a harmóniát, egyensúlyt helyezi előtérbe és maga az "ínyencség" egy életmód, egy szemlélet is.

1_5.jpg

A gourmet számára fontos az alapanyag, valamint az is, hogy milyen ételhez milyen bor fogyaszt.

A gourmet a gasztronómiai élményt keresi, foglalkoztatják a kiváló összetevők és a párosítás.

A gourmet - t térdeklik a folyamatok és az összefüggések. Örömét leli abban is, hogy különböző fűszerekkel vagy komponensekkel kísérletezik mindösszesen egyetlen ételt vagy italt érintve. Egyesek szerint az ínyencség az egységességben rejlik, mások szerint a jó értelemben vett dekadencia szükséges az újabb és újabb gourmet tapasztalásokhoz. Kinek a pap, kinek a papné…

grand.jpg

Mi a gourmet – k számára szeretnénk nap mint nap örömet nyújtani. Életminőség, sokszínűség, harmónia. Erről a filozófiáról szól mai ajánlatunk, a Jammertal Grand 2017.

A tételről:
Illatának beköszönő jegyei között egyaránt megtaláljuk az epret és szantálfát. Igazi gyümölcsbomba, ízében cigánymeggy és feketecseresznye dominálnak. Vibráló savak és harmonikus tanninok biztosítják hosszú lecsengését. Bár már most is teljesen érett bor, komoly extrakt tartalma és nagyszerű savszerkezete még néhány éves fejlődést is biztosít számára. 
img_3211.jpeg
Archív kép forrása: Paris Rungis, link

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr2716393592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása