Nem is gondolnánk, de jelentős különbség van a két kifejezés között, a magyar nyelv hajlamos összemosni a kettőt.
Míg a gourmand ( ejtés szerint ˈɡʊəməndˈ ) inkább azt jelenti, hogy valaki kifejezetten nagyevő, sőt mohó, addig a gourmet ( ejtés szerint ˈɡʊəmeɪˈ ) jelzőt az ételeket és italokat jó ízléssel megválogató, a minőségi gasztronómiában örömét lelő, ínyenc személyre értjük.
A gourmand szívesen eszik és sokat, a minőség rendszerint másodlagos. Nem igazán érdeklik a részletek.
A gourmet a harmóniát, egyensúlyt helyezi előtérbe és maga az "ínyencség" egy életmód, egy szemlélet is.
A gourmet számára fontos az alapanyag, valamint az is, hogy milyen ételhez milyen bor fogyaszt.
A gourmet a gasztronómiai élményt keresi, foglalkoztatják a kiváló összetevők és a párosítás.
A gourmet - t térdeklik a folyamatok és az összefüggések. Örömét leli abban is, hogy különböző fűszerekkel vagy komponensekkel kísérletezik mindösszesen egyetlen ételt vagy italt érintve. Egyesek szerint az ínyencség az egységességben rejlik, mások szerint a jó értelemben vett dekadencia szükséges az újabb és újabb gourmet tapasztalásokhoz. Kinek a pap, kinek a papné…
Mi a gourmet – k számára szeretnénk nap mint nap örömet nyújtani. Életminőség, sokszínűség, harmónia. Erről a filozófiáról szól mai ajánlatunk, a Jammertal Grand 2017.
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
***
A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.