Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Kulisszatitkok borról és fémtartályokról - videóval!

2021. január 19. - Jammertal

A videóban Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza beszél

 

Szüret után miért fémtartályban van a bor? Miért nem fahordóban?

Miután a vörösbor cefre alkoholosan kierjedt, préselésre kerül a sor. Innen az útja egyenesen egy saválló acéltartályba vezet. Ennek három főbb oka van:

Az első a bor mennyiségének pontos meghatározása. A szőlő héjától és magjától elválasztott folyadék mennyiségét ugyanis préselés előtt csak megbecsülni lehet.

Másrészről ennél a pontnál érkezünk el a második mikrobiológiai fázishoz, az almasavbontáshoz ( a borkóstolókon gyakran hallhatjuk a „malolaktikus fermentáció” kifejezést, ami ugyanezt jelenti ). Ezt a folyamatot a hőmérséklet megfelelő szinten tartásával lehet irányítani, így célszerű a bort a hőmérséklet - irányított tárolóegységekben tartani.

Nem utolsó sorban a hordóba fejtés előtt a borban lévő apró szilárd részecskék leülepszenek, és a fahordóba már csak a lefejtett folyadék kerül. Ezt úgy kell elképzelni, mint a dekantálást, csak nagyban.

1.png

Mekkora ez a fémtartály?

Ez a tartály kb. 190q (1 9.000 kg ) szőlő mennyiség befogadására képes. Amennyiben csak folyadékkal szeretnénk megtölteni, úgy 210hl ( 21.000 l ) fér bele.

Ebbe a fémtartályban hány kg szőlő bora került?

29.332 kg szőlőt szüreteltünk október 10-én hogy egészen pontos legyek. Ez 6 hektár termése volt. Az ebből készült mennyiség, 19.860 l került erjesztés és préselés után ebbe a tartályba.

Ebből a fémtartályból hány palack kerülne ki, ha most történne a letöltés ill. a palackozás?

Amennyiben a pillanatnyi tartályban lévő mennyiséggel számolunk (mínusz a veszteségek) kb. 24.800 palackot tudnánk letölteni.

Hány fokon van a tartályban a bor?

Mivel az almasavbontás befejeződött, már nincs szükség a tartály fűtésére, jelen pillanatban 18 °C.

jammertal_4.jpg

Mennyi ideig kell a fémtartályban lennie a szüretet követően?

Ebben a tartályban csak addig marad, amíg az almasavbontás be nem fejeződik. Utána kerül fahordókba.

A fémtartály eleje nagyon laborszerű, milyen adatokat lehet leolvasni a műszerekről?

Ezen a panelen olvasható le a tartály pontos hőmérséklete, illetve a tartály beállításai:

  • Fűtés/hűtés
  • Csömöszölés gyakorisága
  • Csömöszölés hossza
  • Automata körfejtés gyakorisága
  • Automata körfejtés hossza


M
i történik, ha nincs áram a pincében? A tartályok leállnak?

Szüretkor az erjedés szabályozása a tartályokon állítható és a megadott beállításoknak megfelelően ez automatikusan működik. Áramszünetkor természetesen minél előbb célszerű megoldani a problémát, de egy pár órányi kieséssel még nem történik tragédia. Fő erjedésben lévő borok esetében kritikus pont a hőmérsékletszabályozás, ami alternatív megoldással átmenetileg orvosolható, így szünetmentes rendszerre nincs szükség. Ez egyébként inkább egy elméleti kérdés, itt még szerencsére nem szembesültünk eddig ezzel a problémával.

A fémtartályokat milyen rendszerességgel nézi meg a borász kontroll céljából?

Szüreti időszakban minden tartályt minden nap többször monitorozunk, ez akkor a legfontosabb napindító feladat. Szüreti időszakon kívül célszerű a boroknak legalább kétheti rendszerességgel figyelmet szentelni.

Hogyan kell a tartályokat fertőtleníteni, tisztán tartani?

Nagy nyomású szivattyúkkal történik a mosás, megfelelő baktérium- és gombaölő tisztítószerek segítségével. Ritkán fordul elő, hogy valakinek be kell másznia a tartályba valamilyen szilárd részecske – például megszilárdult törköly - eltávolítása céljából.

jammertal2_1.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7116396286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása