Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Igazi helyi fajta Közép- Európában: a kékfrankos

2021. január 23. - Jammertal

Még a modern DNS-technológia sem tudott egyértelmű segítséget adni eredetét illetően. Az osztrákok helyi fajtának tartják, szerintük onnan terjedt el a Monarchiában és német területen. Tény, hogy a Bécsben 1873-ban alapított ampelográfiai (  borleíró és meghatározó ) bizottság nevezte el kékfrankosnak ( Blaufraenkisch ), mely azután Európa-szerte elterjedt. Magyarországon „nagyburgundi" néven is ismert.

Gyakorlatilag a volt Osztrák-Magyar Monarchia határain belül mindenütt megtalálható. Hazánk legnagyobb területen és mennyiségben termelt kékszőlő fajtája.

blue-velvet.png

WEBSHOP, vásárlás: https://jbb.hu/termek/blue-velvet-2017/


Vastag héjú, közepes nagyságú bogyói vannak. Rothadásnak elég jól ellenáll.

kekfrankos_foto.jpg

Közepes érésű fajta, szeptember vége körüli szürettel. A terméskorlátozást csodálatosan gyümölcsösséggel hálálja meg. Nem erősen cukrosodó fajta.

Nagy tőketerhelés esetén is kiváló rozé alapanyag.

kekfrankos_roze_pp.jpg

WEBSHOP, vásárlás: https://jbb.hu/termek/pink-panther-2019/


Vastag héjának köszönhetően különösen sötét színű finom savkarakteres bort ad, határozott tanninokkal.

Nem a kishordós, inkább a nagyobb - > 1’000 liter – hagyományos ászokhordós érlelés illik hozzá.

Jól érett, terméskorlátozással készült tételek esetén nagyon jellemző rá a „ konyakmeggyes „ aroma, a cseresznye és áfonya hatások is kifejezettek.

Tannin- és savkarakterének köszönhetően hosszú utóízzel bír.

***

A videóban Kövesdi Zsófia, a Jammertal Borbirtok főborásza beszél.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr3416400868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása