Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mit árul el a borminta?

2021. január 27. - Jammertal

A tudatos borkészítés alapja az alapanyagok részletekbe menő ismerete és rendszeres monitorozása. Ezen információk megszerzése irdatlan mennyiségű munkával és jó néhány mintavétellel jár.

kishordos_mintavetel.jpeg

kishordós mintavétel

A bort kóstolás előtt szobahőmérsékletre engedjük melegedni, így könnyebben észrevehetőek az esetleges borhibák.

Lássuk, milyen információt szerezhetünk egy adott tétel mintázása esetén:

tetel_azonositas.jpg

tétel azonosítás

Érzékszervi tulajdonságokból, mint a szín, az illat és az íz a bor állapotára lehet következtetni.

Kishordós tételeknél kulcsfontosságú a tölgy / bor interakció pillanatnyi állapotának megítélése. A magas színvonalú érlelés alapszabálya, hogy sem túl rövid, sem túl hosszú ideig nem szabad a bort hordóban tartani. Pont optimális időszakban kell véglegesen kifejteni. Sem előbb, sem később. Ha furnéros / fűrészporos hatásokat érzünk, az érlelést folytatni kell. Az szükségesnél hosszabb ideig hordóban tartott tételek viszont elkezdhetnek nem kívánatos mértékben oxidálódni.

Az analitikai adatok a borban lezajló kémiai és mikrobiológiai folyamatokról nyújtanak tájékoztatás.

tartalyos_erleles.JPEG

tartályos érlelés

A modern technológia lehetőséget ad arra, hogy nyomon kövessük a borok érését, stabilitását, és beazonosíthassuk a borhibákhoz vezető mikroorganizmusokat.

Mérettől függetlenül minden borászatnak bizonyos időközönként fel kell mérnie minden egyes tárolóegység – legyen az hordó vagy tartály – állapotát ahhoz, hogy megfelelő képet kapjon a tételeiről és azok alapján felelősségteljes döntést tudjon hozni.

aszokhordo.JPEG

ászokhordó

Ez egy nagyobb, évi félmillió palackot készítő borászat esetében havi 300-400 mintát jelent átlagosan. A kész borok összeállításának időszakában ez a szám elérheti a 800 mintát is.

Pontosan ezekre az aprónak tűnő részletekre való odafigyelés teszi a borokat tökéletessé.

egy_atlagos_munkanap.jpg

egy átlagos munkanap

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr8816405970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása