A tudatos borkészítés alapja az alapanyagok részletekbe menő ismerete és rendszeres monitorozása. Ezen információk megszerzése irdatlan mennyiségű munkával és jó néhány mintavétellel jár.
kishordós mintavétel
A bort kóstolás előtt szobahőmérsékletre engedjük melegedni, így könnyebben észrevehetőek az esetleges borhibák.
Lássuk, milyen információt szerezhetünk egy adott tétel mintázása esetén:
tétel azonosítás
Érzékszervi tulajdonságokból, mint a szín, az illat és az íz a bor állapotára lehet következtetni.
Kishordós tételeknél kulcsfontosságú a tölgy / bor interakció pillanatnyi állapotának megítélése. A magas színvonalú érlelés alapszabálya, hogy sem túl rövid, sem túl hosszú ideig nem szabad a bort hordóban tartani. Pont optimális időszakban kell véglegesen kifejteni. Sem előbb, sem később. Ha furnéros / fűrészporos hatásokat érzünk, az érlelést folytatni kell. Az szükségesnél hosszabb ideig hordóban tartott tételek viszont elkezdhetnek nem kívánatos mértékben oxidálódni.
Az analitikai adatok a borban lezajló kémiai és mikrobiológiai folyamatokról nyújtanak tájékoztatás.
tartályos érlelés
A modern technológia lehetőséget ad arra, hogy nyomon kövessük a borok érését, stabilitását, és beazonosíthassuk a borhibákhoz vezető mikroorganizmusokat.
Mérettől függetlenül minden borászatnak bizonyos időközönként fel kell mérnie minden egyes tárolóegység – legyen az hordó vagy tartály – állapotát ahhoz, hogy megfelelő képet kapjon a tételeiről és azok alapján felelősségteljes döntést tudjon hozni.
ászokhordó
Ez egy nagyobb, évi félmillió palackot készítő borászat esetében havi 300-400 mintát jelent átlagosan. A kész borok összeállításának időszakában ez a szám elérheti a 800 mintát is.
Pontosan ezekre az aprónak tűnő részletekre való odafigyelés teszi a borokat tökéletessé.
egy átlagos munkanap
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
***
A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.