Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Bor, palackméret és fejlődés: összefüggnek

2021. január 29. - Jammertal

Egy előző blogposztunk kapcsán (ide kattintva tekinthető meg) többen feltették a kérdést: Igaz az, hogy a nagyobb térfogatú palackokban lévő bor lassabban öregszik, mint a kisebbekben?

Igen. A levegővel érintkező bor felülete nagyobb borosüvegekben valójában kisebb, ezért a bor lassabban öregszik. A bor oxidációja következtében bekövetkező kémiai változás jelentősen befolyásolja a bor öregedését vagy lebomlását.

magnum_es_normal_palack_aranya.jpg

magnum és normál palack aránya

A bor lassabb öregedésének nagyobb formátumú palackban az a magyarázata, hogy az ullázs ( parafadugó és bor közötti légtér ) arányosan kisebb a folyadék térfogatához képest, így a fejlődés sebessége lassabb. Nagyobb mennyiségű bor egy nagyobb üvegben ugyanolyan nagyságú felületen érintkezik oxigénnel mint kisebb mennyiségű bor egy kisebb üvegben ( ne felejtsük el, hogy a normál méretű és a magnum palackok nyakrésze méretileg ugyanakkora ).

Minden érdeklődő borbarátnak javasoljuk, próbálja ki, mennyire igaz ez a 2012-es évjáratú Cassiopeia Merlot tételünk esetében. Ugyanazt a bort ( NÉBIH engedély „GDEC" ) ugyanakkor töltöttük le, az egyik részét 0,75 l-es normál, a másik részét 1,5 l-es magnum palackba. A különböző érlelődési dinamika már most kitűnően felfedezhető.

Kalandra fel! A borok megismerésének útja a kóstolásokon keresztül vezet…

cassiopeia_merlot_2012_magnum.jpgCassiopeia Merlot 2012 Magnum

 

Webshop, vásárlás: 

CASSIOPEIA MERLOT MAGNUM 2012
26.000 Ft

https://jbb.hu/termek/cassiopeia-merlot-magnum-2012/

 
CASSIOPEIA MERLOT 2012
12.700 Ft

https://jbb.hu/termek/cassiopeia-merlot-2012/

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7016408514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása