Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Designer borok: a precedensteremtő Jammertal Borbirtok

2021. január 30. - Jammertal

A Jammertal Borbirtok sikertörténetének kulcsa a designer borkészítés.

Mi is áll e kifejezés mögött?

A bor készítése nem l’art pour l’art tevékenység. Eladásra szánt termékről van szó, amelynek értékét sok minden befolyásolja. Nem utolsó sorban az, mennyire tetszik a fogyasztónak.

erlelodo_borok_i.jpg

erlelodo_borok_ii.jpg

A borüzletben vannak globális és lokális trendek. A globális trendek előbb – utóbb általában jelentős hatást gyakorolnak a helyi preferenciákra is. Csak kiragadott példaként említjük, hogy még egy évtizede is sorban olvashattuk a fanyalgó cikkeket hazai „szakértőktől" arról, hogy mekkora hiba a magasabb alkoholtartalmú vörösborok iránya. Manapság viszont világszerte már senki nem vesz komolyan első ránézésre egy átlagosnál drágább vörösbort 13,5 % alkohol alatt. Lejárt a 12,5 % - os, több ezer dolláros Bordeaux – i vörösök ideje is. De hozhatnánk példaként a barrique / nem barrique érlelés polémiáját is. Általában azok szólaltak fel leghangosabban a változások ellen, akiknek nem voltak rá felkészülve szakmailag, anyagilag vagy nem volt megfelelő termőterületük az megjelent igények kielégítésére ( vö.: hogyan próbáljunk hátrányból előnyt kovácsolni… ).

erlelodo_borok_iii.jpg

A trendek ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a sikernek. Elsők között ismertük fel a világon, hogy komoly piackutatással fel kell mérnünk, vásárlói célcsoportjaink pontosan mit szeretnének fogyasztani. Mi az, amiért az átlagosnál több pénzt is kiadnának. E munkánk a 2000-es évek elején kezdődött és természetesen folyamatosan folytatódik.

erlelodo_borok_iv.jpg

A jobb megértés kedvéért: nem úgy készítjük borainkat, hogy van szőlőnk, azt megerjesztjük úgy, ahogyan tudjuk, aztán elkezdjük kezelni / érlelni oly módon, ahogy azt az adott pincészet éppen aktuális megmondóembere elképzeli. Végül az így elkészített borokat megpróbáljuk valamilyen ideológiával értékesíteni. Nem gondoljuk, hogy az a bor, amit mi aktuálisan a saját képünkre formáltan alakítunk ( vagy azért, mert nekünk így tetszik, vagy azért, mert így sikerült ), tetszeni fog a vevőnek is. Mi úgy kezeljük a szőlőinket a metszéstől a szüretig, úgy határozzuk meg borkészítési stílusunkat, irányunkat és folyamatainkat, hogy az az általunk feltérképezett piaci igények irányába mutasson. Rájöttünk, ha lemondunk arról az arroganciáról, hogy azt képzeljük, az általunk elképzelt bor majd másnak is tetszeni fog, sokkal sikeresebbek leszünk. A nagy bor művészet, de ne feledjük, Michelangelo is megrendelésre festette a Sixtus – kápolna freskóit…

erlelodo_borok_v.jpg

fenti fotók: érlelődő borok

Ahhoz azonban, hogy ebbe az üzletágba valaki beszálljon, sok feltételnek kell eleget tennie.

Rendelkeznie kell:

  • Kitűnő szőlőterületekkel
  • Naprakész technológiával
  • Felkészült szőlészeti- és borászati szakemberekkel
  • Globális borismeretekkel és kóstolási tapasztalatokkal
  • Kedvvel, kitartással és anyagi háttérrel ahhoz, hogy végig tudja járni a vállat utat

Mint minden színvonalas formatervezett alkotásnál, lett légyen az ruha, autó vagy „haute cuisine" ételkompozíció, a legfontosabb alapkövetelmény, hogy rendelkezésre álljanak kitűnő minőségű felhasználható összetevők nagy változatosságban. Azok nélkül csak kényszerpályán mozoghat az alkotó fantáziája.

idealis_ultetvenyek.jpg

ideális ültevények

A JBB különleges hozzáállása abban rejlik, hogy – nemzetközi mércével is – hatalmas mennyiségű magas színvonalú alapanyagokat ( különböző bortételeket ) állít elő a jó évjáratokban. Ezeket azután sokféle módon érleli, ezzel lehetőséget adva „méretre szabott" borcsodák készítésére. Minden egyes bortárolóban ( tartályok és hordók ) másként érnek a borok. A végső tételek összeállítása többnyire a vevők bevonásával történik. Az egész folyamat végső soron a vevő legjobb érdekeit szolgálja. Erős odafigyelést, fegyelmezett munkát és sok időt felemésztő folyamat ez, de a végeredmény mindenképpen megéri.

tetelek_osszeallitasa_i.jpg

tetelek_osszeallitasa_ii.jpg

tételek összeállítása

A Jammertal Borbirtok lehetőséget teremtett arra is, hogy egyéni vevők is saját igényeiknek megfelelő borokat állíthassanak össze. Ebbe a folyamatba személyesen is bevonjuk őket. Így, ha valaki saját képére formált világszínvonalú bort szeretne, melynek létrehozásában aktív szerepet játszott, nem kell egy borászatot felépítenie vagy vennie. Nem csak a bor összeállítását határozhatja meg, hanem annak kiszerelését és arculatát is. A kész palackokat azután saját trezorjában tárolhatja.

Bővebb felvilágosításért Polgár Katához, a JBB látogatóközpontjának vezetőjéhez lehet fordulni.

Telefon: +36 30 857 9212

Email: polgar.kata@jbb.hu

 tetelek_osszeallitasa_iii.jpg

tételek összeállítása

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr4916409622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása