Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Designer bor: a döntés a borkedvelők kezében

2021. február 18. - Jammertal

Akik folyamatosan és figyelmesen olvassák blogunkat, nagyon sok mindent megtudhattak eddig a világszínvonalú vörösborok előállításának kulisszatitkairól.

Ezek az ismeretek fontosak, ha meg kívánjuk érteni a designer borászat jelentőségét és úttörő tevékenységét.

alapanyagok.jpg

alapanyagok

pincereszlet.jpg

pincerészlet

Elmondtuk, hogy a magas minőség elérése a szőlőcsemete megfelelő helyen és módon történő telepítésétől a kész bor palackozásáig egy olyan algoritmus, melynek minden egyes leágazása magában hordozza a szép siker, de a kudarc lehetőségét is. Emiatt oly fontos egy borbirtok általános és speciális tudása és tapasztalata.

Láthatjuk, hogy ugyanazon tétel szőlő különböző módokon erjesztve és érlelve teljesen más arccal jelenik meg bor formájában. Vegyük még hozzá változó tényezőként a különböző származási helyet, a különböző szüreti időpontokat, a szőlőfajták eltérő karakterét és kiderül, hogy olyan számú permutációval állunk szemben, melynek kezeléséhez egy profi sakkozó felkészültsége és stratégiai érzéke szükségeltetik. Viszont pont ez a sokszínűség adja meg azt a lehetőséget, hogy adott preferenciákkal rendelkező fogyasztók számára személyre szabott tételeket készíthessünk.

aszokhordos_erleles.JPEG

ászokhordós érlelés

Nézzünk körül kicsit a nagyvilágban az ár - piramis csúcsát képező borok között. Egy Bordeaux – i Chateau XY borrá erjeszti a szőlőbirtokának termését, a megfelelő minőségű alkotórészeket megtartja, érleli és összeházasítja, majd az egészet egy tételként, „chateau – borként" eladja. „AS" módszer ( „ahogy sikerül" ), még ha mindez nagyon magas technológiai szinten történik is. Mondhatjuk azt is, a potenciális vevő „eszi, nem eszi, nem kap mást" alapon vagy megveszi ( mert Bordeaux, mert Chateau, mert valamilyen Cru ), vagy nem. Ugyanez a helyzet a Brunello di Montalcino vagy a Rioja Reserva esetében is. A neves Napa Valley  - beli borászatok is rendszerint egy tételként kezelik a prémium boraikat. Nem azt mondjuk, hogy e borok nem lennének nagy minőségűek vagy nem rendelkeznének kitűnő élvezeti értékkel. Sokkal inkább arról van szó, hogy a késztermék nem a végfogyasztó igényeit tükrözi, hanem azt a hozzáállást, miszerint „én úgyis jobban tudom, mi kell neked".                    

mintavetel.jpg

mintavétel

Visszatérve hozzánk: elsők között ismertük fel annak a jelentőségét, hogy hatalmas potenciál rejtőzik abban, hogy nagy mennyiségben vagyunk képesek előállítani különböző sajátossággal rendelkező prémium borokat. Már a szőlő metszésétől kezdve úgy irányítjuk a folyamatokat, hogy a végeredmény az általunk évtizedek óta gyűjtött és kiértékelt piaci információkhoz optimálisan alkalmazkodjék. Minden egyes kishordónk vagy érlelő tartályunk külön egyéniség. Az már tőlünk – és vevőinktől – függ, hogy e kirakós játékból a végén milyen képet alkotunk meg. Melyik alkotórészből milyen arányban használunk fel, mihez. Ami még különlegesebbé teszi tevékenységünket: nem csak nagy volumenben vásárló viszonteladóink / importőrjeink számára elérhető a borok „testre szabása", hanem bizonyos mennyiség esetén ( minimum 300 palack ) egyéni vevőket is kiszolgálunk.

elokeszuletek_a_formatervezeshez.jpg

előkészületek a formatervezéshez

 

Amennyiben régóta álmodik arról, hogy saját designer bora legyen, örömmel állunk rendelkezésére. Kérjük, keresse bizalommal kolléganőnket, Polgár Katát.

Telefon: +36 30 857 9212
Email: polgar.kata@jbb.hu

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr6116431914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása