Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Tévhitek és téveszmék a borászatban I.

Kézműves borászat: a bormarketing Jolly Jokere

2021. február 26. - Jammertal

Kézművesség az emberi erővel, kézi szerszámokkal, természetes eredetű anyagok felhasználásával végzett alkotó tevékenység, kézműves termék az így létrehozott termék.

A borászatban a leginkább nyitott kérdés a „kézi szerszámokkal" kitétel.

Ha ezt szigorúan megvizsgáljuk, akkor valószínűleg egyetlen, piacra termelő borászat sem nevezheti magát „kézműves borászatnak". Ebben az esetben ugyanis seprővel kellene a rézgálicot a szőlőre spriccelni – modernebb felfogásban a kézi permetező is megengedett - , szamárháton puttonyban bevinni a leszüretelt szőlőt a feldolgozóba. A feldolgozás során mellőzni kellene a legegyszerűbb gépi szivattyút és az erjesztés hőmérséklet-irányításáról is le kellene mondani, mert kompresszort sem alkalmazhatunk folyadékhűtésre. Ez a folyamat természetesen elképzelhető egy pár száz tőkét magának tudó hobbiborászatban, azonban – bármilyen kicsiny - kereskedelmi mennyiség esetén nonszensz.

kezmuves_szoleszet.jpg

Mi, a Jammertal Borbirtok, egy magas kategóriájú borok termelésére specializálódott felkészült borászat vagyunk.

Ebből adódóan számunkra elsődleges a minél jobb minőségű természetes szőlőtermés. Csak és kizárólag az elengedhetetlenül szükséges munkákat végezzük ültetvényeinken gépekkel. A metszés, zöldmunka, fürtök ledobálása hozamkorlátozás során, valamint a szüret mind kézi erővel történik. A szőlőbetegségek elleni védekezésben a legmodernebb - értsd: legkevésbé invazív – szereket használjuk.

A szőlőfeldolgozás nálunk a lehető legkevesebb beavatkozással a lehető legkíméletesebb módon történik. Feldolgozó eszközeink – nem a gazdaságosságot, hanem a minőséget szem előtt tartva – a XXI. században elérhető legigényesebbek és legfejlettebbek.

A borérlelés minden fázisában mindent tételünket kóstolással és analitikával rendszeresen ellenőrizzük. Gyakorlatilag napi kapcsolatban állunk minden liternyi borunkkal az oltvány elültetésétől a palackozásig.

kezmuves_modszerek_regen.jpg

Megfigyelhetjük, hogy valami „álromantikus", népieskedőre hangolt marketing része szokott lenni a „kézműves" megközelítés. Kissé vulgárisan megközelítve: azért lenne valami „kézműves", mert Józsi bácsi belepök a tenyerébe, mielőtt elkezdene dolgozni? A helyzet az, hogy attól, hogy valami „kézműves", még nem biztos, hogy jó. Ráadásul a szinonima szótár szerint a „műves" szó rokonértelmű társai a „művészi", „választékos", „elegáns". Ha szétnézünk a jelenleg „kézműves boroknak" nevezett kínálatban, ezek a jelzők nem biztos, hogy feltétlenül illenek rájuk.

Mi a következőt nevezzük „kézműves" megközelítésnek: tudjuk, mit milyen cél érdekében csinálunk és az elképzeléseinket következetes munkával, mindenre kiterjedő rendszeres ellenőrzésekkel véghez is visszük. Nem attól függ a „kézművesség", hogy kis vagy nagy mennyiséggel foglalkozunk, hanem attól, hogy

  • milyen tehetségesek vagyunk a szakmában,
  • mennyi figyelmet szentelünk munkánk tárgyának,
  • milyen felkészültséggel végezzük el feladatainkat.


Vegyük példaként a Jammertal Grand 2017 tételünket.

Már 2017 januárjában tudtuk, melyik merlot és kékfrankos ültetvényünket kívánjuk erre a célra felhasználni. Ennek megítéléshez évtizedes tapasztalatokra volt szükségünk. Pontosan ismernünk kellett, e területekről milyen karakterisztikájú termést várhatunk és el kellett döntenünk, azt milyen stílusban fogjuk feldolgozni. Ezt nem csak ki kellett találnunk, meg kellett terveznünk, hanem meg is kellett valósítanunk. Pontosan, hiba nélkül.

Mindenkinek, akit egy kicsit érdekel, milyen eredményekre is vezet filozófiánk, ajánljuk, tegyen próbát ezzel a borral. Sokat nem veszíthet vele, ha valamiért nem tetszene, viszont rengeteg élményt nyerhet, ha igen.

jammertal_grand_2017.jpg

Webshop, vásárlás: https://jbb.hu/termek/jammertal-grand-2017/

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr1216441698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása