Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mindenki kedvence, a merlot

2021. február 27. - Jammertal

Boursiquot és munkatársai 2009-ben publikált tanulmánya szerint a magdeleine noire des charentes és cabernet franc fajták kereszteződése. A magdeleine noire des charentes fajta a XV. századtól létezett Észak-nyugat Franciaországban ( e területen ma nincsen borszőlő ültetvény ).

Merlot-ról az első fellelhető említés 1784-ből származik, Bordeaux-ból, de a XIX. század elejéig nem említik a francia pincekönyvekben. Neve eredet homályba vész, egy elmélet a francia „merle" = „feketerigó" szóból vezeti le, talán színe miatt, talán azért, mert a madárkák nagyon szerették e fajtát megdézsmálni.

merlot.jpg

merlot

A cabernet sauvignon mellett a világ másik legelterjedtebb kékszőlő fajtája. Bordeaux „jobb-parti" ültetvényeinek ( értsd:  a Dordogne folyó jobb partjának szőlőskertjei ) talán legfontosabb szőlője. Nagy mennyiségben termelik Észak-Olaszországban, a kaliforniai Central Valley-ben, Chile-ben és Ausztráliában is.

Nagyon szereti a mészköves-agyagos, viszonylag gazdag talajt. Nem véletlenül mutatja rendkívül szép arcát Villányban, ahol alapvetően ez a fő talajszerkezet. Nem tesz neki jót az aszályos, száraz idő, ilyenkor hamar „kényszer – érik" ( töpped anélkül, hogy a zöld tanninok eltűnnének belőle ).

3-4 héttel rövidebb érési időt igényel, mint a cabernet sauvignon, nagyon jól cukrosodik. Szüreti időpontja általában szeptember vége-október eleje.

2020-as_evjarat_merlot-ja_kishordoban.jpg

2020-as évjárat merlot-ja kishordóban

Laza és kicsi fürtszerkezet és kicsi, vékony héjú bogyók jellemzőek rá. Fagyra és peronoszpórára rendkívül érzékeny.

Termesztési nehézségeit jól példázza az, hogy miután drámai fagykár következtében az 1950-es években a merlot nagyrészt eltűnt Franciaországból, évről-évre megkísérelték újratelepíteni. Ez olyannyira problémás volt, hogy az elszenvedett hatalmas gazdasági veszteségek miatt 1970-ben Franciaországban hivatalosan megtiltották a merlot telepítését. Ezt a tilalmat csak 1975-ben oldották fel, tekintettel a fajta ugrásszerűen növekvő nemzetközi népszerűségére.

Általában magasabb alkoholtartalmat produkál, mint a cabernet fajták, vékony héja miatt sokkal alacsonyabb tannin-tartalom mellett, emiatt bársonyos-selymes karakterisztikájú. Ez a fő oka rendkívüli népszerűségének.

Alacsonyabb csersavtartalma miatt a palackban gyorsabban fejlődő fajtákhoz tartozik.

A világ legdrágább borai között sok a merlot: Petrus Pomerol-ból, Masseto Bolgheri-ból. Az egyik legszebb Bordeaux-i tétel, a Saint – Emilion területről származó Chateau Cheval Blanc fő összetevője is merlot.

Magunk részéről is nagy hangsúlyt fektetünk e fajtára. Rendszeresen jelentős nemzetközi sikereket érünk el vele. Kitűnően házasítható, ezt a tulajdonságát nagyon érdekes, nagyszerű élményt nyújtó borok alkotására ki is használjuk.

Három különböző tétel betekintést ad a merlot legkülönbözőbb megnyerő tulajdonságaiba:

Cassiopeia Merlot 2012
Webshop: https://jbb.hu/termek/cassiopeia-merlot-2012/

cp_m_shedir_2012.jpg

Cassiopeia MCS*Achird 2012
Előjegyezhető: ide kattintva.

cassiopeia_mcs_achird_2012_magnum_2.jpg

és a „zászlóshajó" merlot-nk,
a Koh-I-Noor Merlot 2011
Webshop: https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-merlot/

koh-i-noor-m_2011_1.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr4616442730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása