Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Tévhitek és téveszmék a borászatban III.

Kis mennyiség versus nagy mennyiség

2021. március 01. - Jammertal

Nagyon fontos megállapítással zártuk e témánk első részét:

Egy megfelelő nagyságú borbirtok drasztikus terméskorlátozással is képes NAGY mennyiségű MAGAS minőségű szőlőalapanyagot termelni. A kérdés az, vállalja-e ennek minden gazdasági rizikóját, vagy a könnyebb ellenállás irányát választja.

121a5989.jpg

Egyenletes csúcsminőséget kis volumenben termelni jóval egyszerűbb feladat, mint nagyobban. Ez elég könnyen belátható. Ha ez igaz a szőlőtermelésre, hatványozottabban vonatkozik a borkészítésre.

Egy kisebb erjesztőedényt megtölteni és odafigyelve megerjeszteni egy felkészült borász számára viszonylag egyszerű feladat. Az ehhez szükséges eszközök előfinanszírozása is vállalható nagyságrend.

20191004_101406.jpg

Viszont a mennyiség növekedésével szinte exponenciálisan nő a megoldandó feladatok sokasága:

  • Megfelelő technológiai szintű erjesztőkapacitás kiépítése
  • A hozzá tartozó érlelő - tárolókapacitás kiépítése
  • Elegendő jól képzett szakember a pincészetben
  • A logisztika térben / időben történő optimális meghatározása és a feladatok elvégzésének ellenőrzése
  • A kész tételek elhelyezése a piacon

Pár ezer palack nagy bor készítéséhez elég egy 100 hl -es jól felszerelt erjesztőtartály és 20 kishordó.

jammertal_7.jpg

Százezer palack – ez csak egy alapszint a mi értékrendünkben – érlelt nagy bor elkészítéséhez már legalább 5 darab 200 hl -es high-tech erjesztőtartályra van szükség, 300 kishordóval. Valamint ennek az évekig tartó finanszírozására. Ez a feladat arra hasonlít, amikor egy sakknagymester szimultánt játszik.

Szeretnénk csak egy kiragadott gyakorlati példával rávilágítani a nehézségekre. A brettanomyces gombafertőzés az egyik legkeményebb dió egy borászatban. Brettanomyces származhat egyenesen a szőlőtőkéről – ilyenkor a vektor maga a szőlőfürt – és megtelepszik egy fahordóban. Kiirthatatlan. Számunkra elfogadhatatlan aromahatásokat „kölcsönöz" a bornak. Ilyenkor egy feladatunk van: az érintett tételtől villámgyorsan megszabadulni. A bort mondjuk elvisszük szeszfőzdébe megsemmisíteni, a hordót elégetjük. A probléma csak az, ha a „brett" jegyeket korai fázisban nem vettük észre a hordóban ( ami előfordulhat ) érzékszervi vizsgálattal ( rutinszerű laborvizsgálatot erre nem végzünk a viszonylagos körülményessége miatt ). Ilyenkor az is megesik, hogy egy kishordó tartalma több tucat másikkal együtt egy nagyobb tétellé válik és a teljes mennyiség megfertőződik. Ebben az esetben több ezer liter bor megy a „kukába".  Ennek minden pénzügyi következményével. De csak ha nem vagyunk történelmi francia termelők. Ők ugyanis – szükségből erényt kovácsolva – folyamatosan azt a marketing szöveget nyomják, hogy a brettanomyces fertőzés nem is olyan nagy baj, mert egy terroir – jegy. Hát ilyen a borbiznisz: minél nagyobb a hazugság, annál hihetőbb.

Néhány ezer palacknyi átlagosnál magasabb árú bort eladni viszonylag egyszerű feladat. Ugyanez egyre nehezebb, minél nagyobb palackszámmal dolgozunk.

121a5570.jpg

Való igaz, hogy a fentebb vázolt okok miatt ÁLTALÁBAN a nagy minőségű borokat kisebb mennyiségben szokták készíteni. Kevesebb gond, kisebb pénzügyi rizikó. A fontoskodó álszakemberek véleménye is ennek a gyakorlatnak a követését erősítik. Ismerünk olyan magát valamire tartó borászatot, melynek egyszer volt egy kiugró sikere egy pár száz palackos tétellel, melynek minőségét azóta sem tudták még ilyen kis mennyiségben sem megközelíteni. Ettől függetlenül egy egész legendáriumot kreáltak köré.

A JBB a kezdetektől tudatosan törekedett a kiemelkedő minőség nagy mennyiségben történő reprodukálható megalkotására. Nem véletlenül hangsúlyozzuk a reprodukálhatóságot. A borüzletben a folyamatosság kulcskérdés. Rengeteg az évjáratonként változó tényező, ezeket kell rendre „összefésülni" és a végén izgalmas, értékes alkotásokkal megjelenni. A piaci bevezetést követően a kialakult igényeket kompromisszumok nélkül kielégíteni. Szép kihívás… 

121a5510.jpg

Ez a felkészült és elhivatott borászatok terepe. Nem csoda, hogy az egész világon százalékarányosan nagyon kevés pincészetet találunk, amely erre az üzleti modellre épít.

Objektív nemzetközi megítélésünk érdekében folyamatosan pártatlan, kiemelkedő szakmai háttérrel bíró versenyeken veszünk részt. Célunk, hogy bebizonyítsuk: egy kiváló adottságokkal rendelkező, de nemzetközi szinten még nem ismert borvidékről magas profizmussal és céltudatos munkával kiemelkedő sikereket el lehet érni a világpiacon.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr8516446596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása