Miért is ajánlatos, hogy egy kicsit mindig többet tudjunk a borról?
Sok oka van. Többek között az is, hogy tanuljunk a múlt eseményeiből és értelmezni tudjuk a miérteket. Példaként hozzunk fel a közelmúltból egy nagy port felkeverő ügyet.
„Brunellopoli", avagy mi történt Montalcino-ban
2008. március 21-én Ziliani és Suckling arról számolt be, hogy vizsgálat indult azon állítások miatt, miszerint egyes Brunello termelők titokban és illegálisan más típusú vagy máshonnan származó szőlőt is használtak a törvény által kizárólag sangiovese-ből készült borok készítésekor. Mindezt azért, hogy növeljék a mennyiséget, így növeljék profitot. Az állítólagos helyettesítő szőlő, amelyet csalárd borászok használtak a bortermelés csökkentésére, olcsó szőlő volt, amely valószínűleg a dél-olaszországi szőlőültetvényekről származott.
Ne feledjük, Brunello di Montacino néven kizárólag a Montalcino város körüli nem több, mint 1 ’ 200 hektáros területről származó sangiovese szőlőből készült bort szabad forgalomba hozni. Ezek a borok más Toszkánában készített sangiovese tételek ( Chianti Classico, Rosso di Montepulciano stb. ) árának nem ritkán 10 – 15-szöröséért kelnek el. Nem könnyű a csábításnak ellenállni.
20 céget gyanúsítottak meg kereskedelmi csalással. A nyomozók azt állították, hogy valószínűleg több millió liter Brunello di Montalcino érintett. A szőlőültetvényeket karanténba helyezték, és a nyomozó hatóságok palackok százezreit foglalták le. Olyan prominens borászatok, mint az Argiano és a Castello Banfi beismerték, hogy vizsgálat alatt állnak. Bár egészségügyi kockázatról nem lehetett szó, de a Brunello di Montalcino hírnevének súlyos károsodása tartós gazdasági hatásokat eredményezett.
A botrány aligha lepte meg a szakértőket. A borkritikus és a szerző, Kerin O'Keefe évek óta megkérdőjelezte a gyanúsan sötét és a tiszta sangiovese borok tipikus aromáját nélkülöző Brunellókat.
Más szakértők is, például Ziliani és Eric Asimov szkeptikusan fogalmazták meg a Consorzio del Vino Brunello tagjai által tanúsított meglepetés és megdöbbenés mértékét. Felhívták a figyelmet arra, hogy évek óta léteztek pletykák egyes Montalcino - i termelők által használt nem engedélyezett fajtákról. Asimov 2006-ban már jelezte, hogy egyes valóban megbízhatónak minősíthető pincészetek panaszkodnak arról, hogy „egyes termelők már a sangiovese-től eltérő szőlőből készített bort is használnak a szín sötétebbé tétele és a bor gyorsabb érlelése érdekében".
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/
***
A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.