Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Az erő sötét oldala a bor univerzumban: Montalcino és szegény Brunello

2021. március 07. - Jammertal

Miért is ajánlatos, hogy egy kicsit mindig többet tudjunk a borról?

Sok oka van. Többek között az is, hogy tanuljunk a múlt eseményeiből és értelmezni tudjuk a miérteket. Példaként hozzunk fel a közelmúltból egy nagy port felkeverő ügyet.

„Brunellopoli", avagy mi történt Montalcino-ban

2008. március 21-én Ziliani és Suckling arról számolt be, hogy vizsgálat indult azon állítások miatt, miszerint egyes Brunello termelők titokban és illegálisan más típusú vagy máshonnan származó szőlőt is használtak a törvény által kizárólag sangiovese-ből készült borok készítésekor. Mindezt azért, hogy növeljék a mennyiséget, így növeljék profitot. Az állítólagos helyettesítő szőlő, amelyet csalárd borászok használtak a bortermelés csökkentésére, olcsó szőlő volt, amely valószínűleg a dél-olaszországi szőlőültetvényekről származott.

montalcino.jpg

Ne feledjük, Brunello di Montacino néven kizárólag a Montalcino város körüli nem több, mint 1 ’ 200 hektáros területről származó sangiovese szőlőből készült bort szabad forgalomba hozni. Ezek a borok más Toszkánában készített sangiovese tételek ( Chianti Classico, Rosso di Montepulciano stb. ) árának nem ritkán 10 – 15-szöröséért kelnek el.  Nem könnyű a csábításnak ellenállni.

20 céget gyanúsítottak meg kereskedelmi csalással. A nyomozók azt állították, hogy valószínűleg több millió liter Brunello di Montalcino érintett. A szőlőültetvényeket karanténba helyezték, és a nyomozó hatóságok palackok százezreit foglalták le. Olyan prominens borászatok, mint az Argiano és a Castello Banfi beismerték, hogy vizsgálat alatt állnak. Bár egészségügyi kockázatról nem lehetett szó, de a Brunello di Montalcino hírnevének súlyos károsodása tartós gazdasági hatásokat eredményezett.

montalcino2.jpg

A botrány aligha lepte meg a szakértőket. A borkritikus és a szerző, Kerin O'Keefe évek óta megkérdőjelezte a gyanúsan sötét és a tiszta sangiovese borok tipikus aromáját nélkülöző Brunellókat.

Más szakértők is, például Ziliani és Eric Asimov szkeptikusan fogalmazták meg a Consorzio del Vino Brunello tagjai által tanúsított meglepetés és megdöbbenés mértékét. Felhívták a figyelmet arra, hogy évek óta léteztek pletykák egyes Montalcino - i termelők által használt nem engedélyezett fajtákról. Asimov 2006-ban már jelezte, hogy egyes valóban megbízhatónak minősíthető pincészetek panaszkodnak arról, hogy „egyes termelők már a sangiovese-től eltérő szőlőből készített bort is használnak a szín sötétebbé tétele és a bor gyorsabb érlelése érdekében".

montalcino3.jpg

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr1616453398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása