Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mekkora kihívás egy nagy designer bor elkészítése?

2021. március 20. - Jammertal

Blogunkban elég sok szó esett a borkészítés különböző aspektusairól. Most arról szeretnénk szólni, milyen különleges folyamat egy nagy bor tudatos létrehozása.

Első lépésként meg kell fogalmaznunk, mi a célunk. Milyen karakterű tételt akarunk készíteni egy adott vevőkörnek. 

erzekszervi_minosegellenorzes.jpg

érzékszervi minőségellenőrzés

Ha ezt tisztáztuk, fel kell mérnünk, hogy mely szőlőterületek jönnek szóba. Ehhez tudnunk kell, hogy évekre visszamenőleg mit produkáltak adott körülmények között az egyes ültetvényeink. Ugyanazok a klónok teljesen más típusú alapanyagot adnak különböző időjárási körülmények között. Most nem a problémás és jó évjáratokról beszélünk, hanem két kitűnő évjárat kihívásairól ugyanabban a szőlőskertben. Még optimális esetben is teljesen más hőmérsékleti- és csapadékviszonyok jellemeznek két különböző szezont. Az egyik kicsit nedvesebb, a másik kicsit aszályosabb. A szüret pár nappal korábbi vagy későbbi időpontban történik. Tőkénként 0,8 vagy 1,1 kg a hozam. A végeredmény teljesen eltérő eredményt hozhat.

tavasz_eleje.jpeg

tavasz eleje

tavasz_vege.jpg

tavasz vége

nyar_eleje.jpg

nyár eleje

A szőlésznek annyira kell felkészültnek lennie, mint egy koncertzongoristának, aki Rachmanyinov zongoraversenyt játszik. Emellett a szőlész és borász harmonikus együttműködése a siker alapvető feltétele.

Ha szerencsénk van, mi határozhatjuk meg a szüret kívánt időpontját az anyatermészet külső kényszere nélkül.

osz_eleje.jpg

ősz eleje

Ezek után jön az éles verseny, maga a borkészítés. Képzeljük el a szőlőt el úgy, mint egy csúcskategóriás versenyautót a Monaco-i pályán. A szőlész a mérnök, a borász a pilóta. Az erjesztési időszak a start, ahol nem szabad hibát véteni. Ha ott beragad vagy karambolozik valaki, akkor gyakorlatilag elfelejtheti a győzelmet. A különböző erjesztési opciók közül történő választás hasonlít arra a döntésre, hogy melyik gumitípussal hány kört tegyen meg a versenyző.

Az érlelési szakasz olyan figyelmet követel, mint a jó időben tökéletes összhangban elvégzett box – kiállások. A borásznak az egész folyamat során pontosan tisztában kell lennie, milyen állapotban van a rábízott anyag és a beavatkozásoknak melyek a pontos hatásai. Ha minden jól megy, „csak” hiba nélkül be kel fejezni a futamot – az adott tételt a megfelelő időben és állapotban lepalackozni.

teli_nyugalom.jpg

téli nyugalom

Ha és amennyiben bármilyen gikszer történik – fizikai, kémiai vagy mikrobiológiai hatások miatt, melyeket elsősorban emberi hiba miatt nem fedezünk fel időben -, több esztendő munkája és jó pár ezer palack csúcskategóriás termék megy veszendőbe visszavonhatatlanul. A hibákból le kell vonni a megfelelő következtetéseket, a rendszert stabilabbá kell tenni és az egész kezdődhet elölről.

A nagy borok készítése évekre előre tekintő céltudatos tervezés és precíz kivitelezés eredménye.

wwsa.jpg

Munkánk és erőfeszítéseink arra irányulnak, hogy bemutassuk, nem csupán a szlogenek szintjén, hanem a valóságban is helye van a világelitben a villányi vörösbornak.

A bor ide kattintva vásárolható meg, webshop: https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-cabernet-franc/

vegeredmeny.jpg

végeredmény

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr9216471890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása