Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

10 apró kulisszatitok az Ars Poetica Pinot Noir 2017 apropóján

2021. április 29. - Jammertal

A magas színvonalú borászatok fejlődésének egyik záloga a vásárlóikkal történő folyamatos párbeszéd.
Szokatlan kérdések, kötetlen érdeklődés: ha bennünket kérdeznek, válaszolunk.

Miért mondják a hozzáértők azt, hogy pinot noir egy megosztó borfajta?

A pinot noir szőlőből készült bor sokban különbözik a legkedveltebb bordeaux-i házasításoktól. Közepesen testes bor, és a könnyen érthető gyümölcsös ízjegyek mellé az avar és gomba aromák is megjelennek, valamint a palackérlelésből adódóan sokszor bőrös jegyek is kialakulhatnak.

Ezeknek az aromáknak a felismerése és értékelése nem egyszerű feladat. Megfelelő háttértudás, kóstolási tapasztalat és nem utolsó sorban türelem kell hozzá.

szuret_elott.jpg

Szüret előtt

Miért egy meghatározott formájú borosüveg van ehhez a borhoz társítva?

Ezeket a jellegzetes palackokat eredetileg Franciaországban a burgundi borrégióban kezdték el használni pinot noir és chardonnay szőlőfajták palackozásához.

Úgy tartják, azért alakult ki ez a forma, mert az üvegfúvóknak egyszerűbb volt a kivitelezés.

Manapság a pinot noir-hoz hasonló karakterisztikájú borokat ilyen palackba töltik. Az is előfordul, hogy más típusú testesebb vörösborok is ilyen palackba kerülnek. Sokszor ez a borászatok egyéni elképzelésétől függ.

Az Ars Poetica PN 2017 letöltéséhez egy elegáns, mélyzöld „Celeste" burgundi palackot választottunk. 300 mm magas és 750 g a tömege.

burgundi_palack.jpg

Burgundi palack

Hány évig élvezhető ez a bor?

A pinot noir bor olyan fajta, amely évtizedeken keresztül is élvezhető, amennyiben jól készítették el. Érdemes évről évre megkóstolni, figyelni a változásokat, nyomon követni a fejlődését.

Közismert tény, hogy egy pinot noir palackos érlelésének életében lehetnek hullámvölgyek, előfordulhat, hogy egyes években kevesebbet, másokban többet mutat.

Mihez isszuk a pinot noir-t?

Halakhoz, tésztaételekhez, gombához, kacsához kitűnő, de egy testesebb pinot noir tökéletesen passzol vörös húsokhoz, illetve bárányhoz is.

Ha kinyitom a bort…meddig élvezhető? 

Felbontás után a hőmérséklet emelkedésével és az oxigén hatására folyamatos változásokat figyelhetünk meg. Ez 1-2 napon keresztül élvezhető, ennyi idő alatt – természetesen folyamatosan visszadugózva - érdemes elfogyasztani a bort.

Ha megkóstolnám a pinot noir borszőlőt, milyen ízű?

A szőlő héjában lévő gyümölcsös aromák kiérezhetők, a szőlőbogyó a magas borkősavtartalom miatt kissé savanyú, ugyanakkor a cukortartalma miatt édeskés is.

a_tipikus_toboz_alaku_furt.jpg

A tipikus toboz alakú fürt

Hol van a világon a legtöbb pinot noir ültetvény?

Franciaország a világ legnagyobb pinot noir termelő vidéke, Burgundi régióval az élen. Ezt követi Alsace majd Languedoc-Roussillon.

Viszonylag nagy területen termesztik még az USA – ban, Új – Zélandon ( ott a sauvignon blanc után mennyiségileg a második legnagyobb fajta ) és Ausztráliában is. 

Hazánkban hol termesztik?

Szinte mindenhol megtalálható a fajta, de Villány mellett az Etyek-Budai borvidéket emelnénk ki. Ott a kissé hűvösebb éghajlat és magas mésztartalmú talaj tökéletesen megfelel a klasszikus stílusú pinot noir szőlőfajtának.

Az alkoholfok ennél a tételnél mennyit számít?

A 14,5 %-os alkoholtartalom a klasszikus pinot noir – oknál nem szokványos, ott általában 14 % az átlagos felső határ, a mediterrán stílusban készültek esetén átlagosnak számít.

Az alkoholfok a bor testességéhez járul hozzá. Önmagában azonban nem mond sokat.

A bornak tökéletes egyensúlyban kell lennie, ezért a magas alkohol magasabb savtartalmat igényel. Ezenkívül a megfelelő időpontban szüretelt szőlő szárazanyag tartalmának aromáinak kell kiteljesedniük.

 A „harmónia" a kulcsszó.

Mekkora területről lett ez a palack szám szüretelve?

A diósviszló 1,7 hektáros ültetvényünk bizonyult alkalmasnak e tétel készítésére. Ez a terület 5 788 palackot eredményezett.

az_elso_rugyek_megjelentek_a_pinot_ultetvenyen.jpg

Az első rügyek megjelentek a pinot ültetvényen

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr3016517672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása