Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Nyár eleji JBB rozé – akció!

Némi alapismeretekkel fűszerezve

2021. június 05. - Jammertal

A rozé az elmúlt 10 évben nagyon népszerű borfajta lett.
Azok számára akik, bár szeretik a rozét, de nem igazán tudják, mi is a különbség közte valamint a fehér és vörösborok között, egy kis áttekintést adunk.

A rozé olyan kékszőlőből készült bor, melyet fehérborként erjesztünk és kezelünk. Azaz a kékszőlőt zúzás- bogyózás után lassan préseljük, majd a mag és héj nélküli mustot erjesztjük meg. Csak egy kis emlékeztető: a vörösbor erjesztése a héjjal és maggal együtt történik, napokon – heteken keresztül.

roze.jpg

A vörösbor a színét a bogyó héjában található színanyagokból nyeri. Maga a must nem vörös. Ha kevesebb időt hagyunk arra, hogy a must a héjjal érintkezzék, sokkal világosabb színű mustot nyerünk. Az előbbiek ismeretében érthető, hogyan lehetséges, hogy a kék bogyójú pinot noir a fehér pezsgő készítésének egyik legfontosabb alapanyaga.

A rozé általában nem teljesen érett kékszőlőből készül. A teljesen érett szőlő túl sok cukrot tartalmaz, ez túlzottan magas alkoholtartalomhoz vezet, ami pontosan a rozé szexepiljét: a frissességet és könnyed gyümölcsösséget venné el. Egy jó rozé alkoholtartalma valahol 12,5 -13,5 % között van.

A préselésnek mindenképpen kíméletesnek kell lennie, hogy ne törje össze a szőlő magokat, amelyek – lévén nem teljesen érettek biológiailag – keserű tanninokat a tartalmaznak. Ez nyilván rontaná a bor élvezeti értékét.

roze_preseles.jpg
rozé préselés


Az, hogy mennyi íz és szín anyag kerül a mustba, a szőlő érettségétől, a szőlő fajtájától és legfőképpen a préselés dinamikájától függ: a préselés sebessége és a nyomás, amit alkalmazunk.

A borász tapasztalata és szándéka dönti el a préselés mikéntjét. Állandó monitorozás mellett 1,5 – 4 óra közötti idő alatt történik meg egy-egy adag (prés befogadó képességétől függően nagyjából 1-5 tonna közötti mennyiségű) szőlőbogyó kipréselése. Ezt követően lehetőleg reduktív körülmények között történik az erjesztés. Ez azt jelenti, a mustnak / cefrének minél kevesebb oxigénnel szabad érintkeznie. Ez alapvető fontosságú a rozé frissességének és karakterisztikájának megőrzése szempontjából. Az erjedés hőmérséklet – irányítása is fontos tényező, ezzel tudjuk még inkább „finom - hangolni" a folyamatot.

A kitűnő minőségű rozé készítése nagyban függ az infrastruktúra minőségétől: jó minőségű pneumatikus prés, reduktív erjesztést biztosítani képes, hőmérséklet – irányítható erjesztőtartály mind – mind fontos feltételei a jó eredménynek. Ezért találkozunk időnként azzal a kifejezéssel, hogy a rozé „technológiai" bor.

pixi7015.JPG

A rozé szinte bármilyen kékszőlőből készülhet. A JBB-nél pinot noir, zweigelt, kékfrankos, merlot és portugieser fajtákat egyaránt használunk. Van viszont egy tételünk, a W4U sorozat Pink Panther megnevezésű rozéja, melyhez mindig, kivétel nélkül kizárólag kékfrankost használunk. Hosszú évek tapasztalata mutatta meg, hogy borvidékünk a különlegesen gyümölcsös, összetéveszthetetlen zamatú kékfrankos rozék hazája.

Nyár eleji akciót indítunk június 5. – 20. közötti időszakban.

12 palack Pink Panther 2020 rozé megrendelése esetén 31 % kedvezményt biztosítunk.

26.280 Ft helyett az adott időszakban

18.000 Ft-ért rendelhető 12 palack Wunderlich 4U Pink Panther 2020  

Az akcióban szereplő csomagra rendelés az alábbi e-mail címen adható le:

onlinerendeles@jbb.hu

 roze_2.jpg

További részletek:

  • Megrendelés érvényessége: 2021.06.05. nap  00:00 és 2021.06.20. nap 24:00 között az onlinerendeles@jbb.hu e-mail címre
  • Fizetés: banki előre utalással vagy utánvétellel (szállítás során történő bankkártyás vagy készpénzes kiegyenlítéssel).
  • Szállítás: Budapest területén ingyenes.
  • Az ajánlat a webshopban történő vásárlásra nem érvényes, a kedvezmény más kedvezményekkel nem összevonható, a kedvezmény készpénzre nem váltható.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr6216583122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása