Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Koh-I-Noor és Cassiopeia: mi a különbség a kettő között?

2021. augusztus 07. - Jammertal

Sok vevőnk, előjegyzőnk és érdeklődő látogatónk kérését teljesítjük azzal, hogy megfogalmazzuk a JBB két vezető márkája, a Koh – I – Noor és Cassiopeia közötti különbséget.

Kezdjük a legegyszerűbb tényekkel:

Mindkét sorozat képviselői kizárólag prémium vörösborok a legjobb évjáratokból. Kékszőlő
beérésének szempontjából nem optimális évjáratban nem készülnek.

Alapvetően az összes nagy vörösborunk Cassiopeia – nak indul.

Későbbi sorsukat a szigorú válogatási elveink határozzák meg.

csendelet.jpg

csendélet

Az első stáció természetesen az erjesztés: a szüretelt szőlők közül az analitikailag ( cukorfok, pH ) és érzékszervileg ( kinézet, mag ízhatása ) kitűnő alapanyagok külön figyelmet kapnak, a származási területek figyelembe vételével csoportosítva.

Az erjedés / almasavbomlás után újabb értékelésük történik meg, és ettől függően választjuk ki a hozzájuk leginkább illő érlelési módot. Az érlelés során rendszeres kóstolással és analitikával kísérjük figyelemmel sorsukat.

cassiopeia_cs_2012.jpg

Az így fejlődő vörösbor alapanyagok a kisebb – nagyobb érlelési egységekben nyilvánvalóan különböznek, még ha ugyanarról a fajtáról van is szó. A származási hely, a szüret időpontja, az erjesztés és érlelés folyamatainak legkisebb eltérései éreztetik hatásukat.

A palackozásra kerülő borok kiválasztása és egységesítése az igazi kihívás.

Ilyenkor nagyon szigorú mércével „kiszórjuk" azokat, melyek szerintünk nem ütik meg a világszínvonalat. A rostán fennmaradó borok biztosan Cassiopeia minőséget képviselnek. Csakhogy a JBB termelési volumenét figyelembe véve ez a jó évjáratokban általában negyedmillió ( ! ) palacknyi bor.

koh-i-noor-m.jpg

Könnyen belátható, hogy e hatalmas mennyiség között akadnak még a nagyon jóknál is valamilyen szempontból különlegesebbek. Ezeket a csúnya magyarsággal „szuperszelekció" (vagy ahogyan a címkén jelezzük „Ultimate Selection") folyamata során választjuk ki. Ha találunk ilyen különösen eltérő karaktert mutató tételt, akkor jön szóba, hogy külön kategóriában, Koh – I – Noor márkanév alatt kerülhet palackozásra. Ennek azonban előfeltétele, hogy tökéletes harmóniát mutasson érzékszervileg. Ezek a  JBB teljes „nagy vörösbor" mennyiségének nagyjából 20 % -át képviselik.

Nota bene: a 2013-as és 2014-es évjáratokban egyáltalán nem palackoztunk Cassiopeia vagy Koh – I – Noor borokat, a 2015-ös és 2016-os évjáratokban pedig a Cassiopeia mellett nem tudtunk kiválasztani valóban „ütős" Koh – I – Noor tételeket.

Összefoglalva:

A Cassiopeia és Koh – I – Noor ugyanazt a világszínvonalú minőséget tükrözi ( lásd: a Concours Mondial de Bruxelles 2021 világelső vörösbora a Cassiopeia Merlot 2015 ), a Koh – I – Noor azonban még ezen felül is mutat valamilyen igazi különlegességet a jó vörösbort szerető és értékelő fogyasztó számára. Általában magasabb alkoholtartalmú, koncentráltabb és hosszabb érlelést igénylő a Koh – I – Noor sorozat.

Viszont még egyszer: NEM MINŐSÉGI KÜLÖNBSÉG van a két márka képviselői között, hanem sokkal inkább stílus béli. A jelentős árkülönbséget az okozza, hogy a Koh – I – Noor „ ritkább” , jóval kisebb mennyiségben készül.

magyar_bor.png

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Előjegyzés: https://jbb.hu/concours-dijnyertes-borok-elojegyzes/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

 

Bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok. Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015, Cassiopeia Merlot 2015. Concours Mondial de Bruxelles 2021 Cassiopeia Merlot 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr10016651866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása