Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Syrah vagy shiraz, ez itt a kérdés

2022. március 24. - Jammertal

A syrah és shiraz genetikailag ugyanaz a szőlőfajta, viszont az elnevezés más borstílust képvisel.

A szőlőfajta eredete egykor sok vita tárgyát képezte. Sokan azt feltételezték, hogy a szicíliai Szirakuzából, mások szerint az ókori Perzsiából, Shiraz városa környékéről származott. Nota bene: a perzsa változat az ausztrál elnevezés ( melyre alább még visszatérünk ) oka. Egy teória sem vált helytállóvá.

1998-ban azonban a DNS-profil vizsgálata megállapította, hogy a szőlőfajta a mondeuse blanche és dureza keresztezéséből jött létre, de a pinot noirhoz valamint a viognierhez is közeli rokoni szálak fűzik.

shiraz_szolofurt_1.jpg

shiraz szőlőfürt

A syrah  nevet eredetileg Franciaországban használták. Shiraz nevet a szőlő Ausztráliában kapta. Később ez az elnevezés elterjedt a világon, ahol a szőlőfajtából „ ausztrál „ stílusban készítettetek vörösbort.

A „ franciás „ syrah könnyed, lágy, illatában feketegyümölcsös, áfonya szeder, valamint ibolya dominál. Legfőbb ízjegye a feketebors. Gyakran erjesztik együtt egy kis mennyiségű viognier szőlővel is.

A Rhone – völgy egyes szőlészetei még különbséget tesznek a syrah kis bogyós, koncentráltabb változata, melyet petite syrah-nak neveznek, és a nagyobb bogyójú grosse syrah között, de a tudományos szőlőleírás nem támasztja alá a különbségtételt. Gyakorlati szempontból igaz, hogy egy kisebb bogyó nagyobb szőlőhéj / szőlőhús aránnyal rendelkezik. Mivel a szín - és aromaanyagok a héj minőségétől függenek, a petit syrah elméletileg koncentráltabb borokat adhat.

szolok_a_rhone_vollgy_eszaki_reszen.jpg

szőlők a Rhone - völlgy északi részén

Nem kívánjuk kitartó olvasóinkat még jobban fárasztani, de a teljesség kedvéért el kell mondanunk: létezik még a petite sirah (i-vel, nem y-vel). A syrah és nagyon ritka peloursin keresztezéséből nemesítette Dr. Francois Durif Montpellier – ben a XIX. század végén. Charles McIver vitte el az Újvilágba az 1880 – as években, ahol durif néven is ismert. Gyakorlatilag csak az amerikai kontinensen termesztik ( északon és délen egyaránt megtalálható ), ott is főleg Kaliforniában.

petite_syrah_szolofurt.jpg

petite syrah szőlőfürt

Vissza az eredeti gondolatmenetünkhöz: az Ausztráliában hamar népszerűvé vált fajta a shiraz nevet vette fel, ugyanis az 1830 - as években Franciaországból behozva még a scyras néven volt ismert. Jól alkalmazkodott az éghajlati adottságokhoz, és a melegebb klímán vastagabb testű, alkoholosabb, érett gyümölcsöket produkáló fűszeres jellegével hamar Ausztrália legelterjedtebb szőlőfajtájává vált. A stílus kialakításában a borászok is nagy szerepet játszottak, az erjesztési és borkezelési eljárások nagyban eltérnek az európai stílustól.

Ezeken a területeken gyakran házasítják cabernet sauvignonnal is.

A syrah / shiraz elegáns, hosszan érlelhető ad. Jellegzetességei közé tartoznak az intenzív fekete gyümölcs aromák, a közepestől magasabb tanninok és a fekete-fehér bors fűszer - érzet. E fajtáról kimutatták, hogy egy rotundon nevű vegyületet tartalmaznak, amely a bor borsos aromáiért felelős.

A syrah / shiraz magas minőséget csak erős terméskorlátozással ad.

Aromáját és savasságát is gyorsan elveszítheti, ha a szüret az optimális érési szakaszon túl történik. Ez a magyarázata, hogy a gyengébb minőségű syrah / shirazok miért lehetnek laposak és túl lágyak.

Franciaország – a syrah otthona

A syrah az Észak-Rhone királynője, ahol az Hermitage izmos, mély színű borsos borai készülnek. Côte-Rôtie-ben parfümösebb, enyhén virágosabb és kifinomultabb, kis százalék viognier-vel együtt erjesztik. Termelik még Crozes-Hermitage, St - Joseph és Cornas apellációkkal is a Rhone – völgyben.

Az 1970-es évektől a syrah rendkívül népszerű lett a dél-francia borászatok körében és mára az ország harmadik számú kékszőlője. Châteauneuf-du-Pape fontos fajtája és komolyan elterjedt Languedoc-Roussillonban.

Ausztrália – shiraz hazája

Az akkoriban scyras néven ismert syrah / shiraz oltványait valószínűleg az ausztrál szőlőtermesztés atyja, James Busby vitte Ausztráliába 1832 elején. Azóta Ausztrália vezetőt fajtájává vált. Az országban találhatók a világ legrégebbi shiraz ültetvényei, néhány azon kevesek közül, amelyek túlélték a filoxérát.

A Barossa-völgyet tartják az ausztrál shiraz „lelki otthonának”, nagyrészt a Penfolds borászat ikonikus státuszának köszönhetően. A Penfolds Grange vált Ausztrália első komoly gyűjthető borává.

barossa_volgy_shiraz_ultetvenyei.jpeg

Barossa - völgy shiraz ültetvényei

penfold_grange.jpg

Penfold Grange

A trendek és stílusok preferenciáinak átalakulása után sok európai, köztük francia borászat is áttért a shiraz elnevezésre, utalva tételeik érettebb, teltebb stílusára.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva. 

Bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok, Jammertal Borbirtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr4017788022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása