Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Mi a különbség a házasítás és a pancsolás között?

Facebookon érkezett kérdésre válaszolunk

2021. január 14. - Jammertal

Az alábbi kérdés érkezett hozzánk a Facebookon:
„mi a különbség a pancsolás és a házasítás között?"

A válasz erre elég könnyű. Mielőtt megadjuk, egy dolgot feltétlenül tisztázzunk: számunkra a bor a természet csodás és nagylelkű ajándéka az emberek számára. Mi a bornak meg kívánjuk adni a kellő tiszteletet. Vannak, akik a bort olcsó és egyszerűen elérhető tudatmódosító szerként kezelik. Ők a másik csoport.
mm.jpg

A házasítás jól képzett, tapasztalt, szakmailag felkészült, önmagukkal és vásárlóikkal szemben igényes borászok technikája arra, hogy minél érdekesebb, minél élvezetesebb tételeket készítsenek a borkedvelő nagyközönségnek.

A „pancsolás" megközelíthető jogi és morális szempontból.

Jogi szempontból „borpancsolás", amikor bor jellegű alkoholos italt készít valaki

  • nem szándékosan ( butaságból, felkészületlenségből, hanyagságból adódóan )
  • szándékosan ( gazdasági előny megszerzésének csalárd szándékával )

a bor előállításának törvényi szabályozását semmibe véve vagy megkerülve.

Morális szempontból – ez a mi szubjektív megközelítésünk - „pancsolás", amikor valaki a törvény minden betűjét betartva készít jogilag bornak minősülő italt, ami emberi fogyasztásra éppen még alkalmas, egyedüli haszna azonban csak az okozott valamilyen mértékű alkoholmámor. Példa erre a polcokra kerülő asztali és „kannás borok" sokasága, melyek esetében elég gyakran látjuk a „Származási hely: EU" megjelölést. Ennek ellentételezéseként a magyar borágazat is „megkínálja" a külföldet ( 2018. évi adat ) évente 36 millió liter 0,5 ( fél ! ) eurós literenkénti átlagárú alapanyaggal. El lehet képzelni a belőle készült borok magasan szárnyaló színvonalát…

2019-ben ( OIV - International Organisation of Vine and Wine adat ) a világ bortermelésének ( pezsgő nélkül ) 38 % -át adták a „ kannás" borok MENNYISÉGBEN; ÉRTÉKBEN ez a borpiac „izmos"  7 % -át képviselte.

Magunk részéről pénzt, időt és energiát szánunk a borral kapcsolatos ismeretek széles körű terjesztésére. Tesszük ezt azért, hogy felkeltsük bor iránt érdeklődő embertársaink igényét arra, hogy jó minőségű borokkal járuljanak hozzá életminőségükhöz.

Jó példa a házasított, kiváló borra:

Koh – I – Noor 105.6 2012

A londoni Women’s Wine & Spirits Awards 2020 és

a düsseldorfi AIN 2019 aranyérmese.

Webshop link

 

kin_105_6.png

kohinoor_105_6_2012_1.jpg

 

Kapcsolódó cikkünk: Borházasítás mint művészet

https://jammertal.blog.hu/2020/12/30/borhazasitas_mint_muveszet

Termék: https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-105-6-2012/

 

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr7216388584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása