Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Üzlet és bor: mit jelent a Cassiopeia Merlot 2015 luxemburgi világelsősége?

Mi az igazi jelentősége a JBB elért eredményének?

2021. július 14. - Jammertal

Mint ismeretes, a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor világversenyen birtokunk Cassiopeia Merlot 2015 tétele kapta az összes beküldött vörösbor közül a legmagasabb értékelési pontszámot, ezzel elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine címet. A sajtó és borbarát vásárlóink, követőink érdeklődésére megválaszoljuk a legtöbbet felmerülő kérdést, azaz hogyan kell értelmeznünk ezt a címet, sőt továbbmegyünk:

Mi lehet ennek a pozitív hozadéka birtokunk és globálisan a magyar vörösbor számára?

Ahhoz, hogy ezt érthetővé tegyük, kicsit hátrébb kell lépnünk és érdemes szélesebb objektívval megvizsgálnunk a borpiac működését.

A borüzlet érdekes kettősséget mutat.

concours.jpg

Egyfelől az egyik legliberálisabb szakma, hiszen bárki, bármilyen kis vagy nagy mennyiségben előállíthat bármilyen borra hasonlító terméket, amely az adott ország bortörvénye keretébe még éppen belefér, és máris borásznak nevezheti magát anélkül, hogy azt bárki komolyabban megkérdőjelezné.

Másrészről ez az egyik legkonzervatívabb gazdasági terület a világon abban az értelemben, hogy szinte beteges mértékben uralkodik felette a tekintélyelv. Több, mint másfél évszázada kialakított rendszerre történő, ellentmondást nem tűrő hivatkozás (lásd az 1855-ben kialakított Bordeaux klasszifikáció), majd’ fél évszázada megtartott informális kóstolón történtek kanonizálása („Judgment of Paris" 1976-ban) és vagy megvett / vagy nem megvett borászati megmondó emberek ellenőrizhetetlen pontozásainak sziklaszilárd megkérdőjelezhetetlen tényként beállítása egyaránt e rendszer meghatározó részeivé váltak.

concours_2.jpg

Aki egyszer elért valamiféle marketing eredményt, nem kockáztatja, hogy az bármiféle módon sérüljön. Erről tavaly már írtunk.

Ehhez még olyan ködösítések is társulnak, mint az egyes borvidékek évjárati osztályozásai (példa). A nagy vörösbor fogalma bináris meghatározású: 0 vagy 1, igen vagy nem. Nincs olyan, hogy „kicsit nagy bor". Nincs olyan, hogy „nagy bor, csak az évjárat miatt mégsem az".

Ennek ellenére sok helyen bevezették az 1-5 csillagos évjárat értékelést. Ez önmagában nem lenne baj. Az viszont már gond, hogy azt nem teszik hozzá, hogy ugyanazon borászat ugyanarról a területről szüretelt szőlőből készült bora a  4* évjáratban nem 5 %-kal, hanem 50 %- kal ér kevesebbet, mint az 5* évjáratban. Az 1-2-3* -os évjáratokról nem is szeretnénk véleményt mondani.

cassiopeia_merlot_2015_1.jpg

Határozott véleményünk szerint pontosan ezért van szükség a nagy nemzetközi borversenyekre, ahol szigorú „vakkóstoláson" döntenek az egyes tételekről. Ez kizárja az esetleges manipuláció lehetőségét és statisztikai relevanciával rendelkező eredményeket hoz a minták számának megfelelő nagyságrendje miatt. Pontosan ezért volt fontos nemcsak számunkra, a JBB számára, hanem a villányi, de a magyar vörösbor ágazatnak is az elért átütő sikerünk.

Ezzel ugyanis átléptük a Rubicont abban az értelemben, hogy bebizonyosodott, létezik világklasszis vörösborok készítésére alkalmas magyar terroir. Ha nem lenne, akkor nyilvánvalóan nem tudott volna a borunk minden egyéb, a világ legjelentősebb területeiről származó versenytársat maga mögé utasítani.

Ehhez hozzá szeretnénk tenni a konzisztencia jelentőségét is. Ha csak ezt a megmérettetést vesszük alapul, akkor 3 beküldött mintánkból 2 Nagyarany- és 1 Aranyérmet szereztünk. Ha visszatekintünk birtokunk történetére, akkor az elmúlt évtizedben tucatszámra nyertünk legmagasabb szintű elismeréseket a világ legjelentősebb, legkülönbözőbb helyszínein tartott borversenyein.

240 cm-t senki nem ugrik át véletlenül magasugrásban. Ugyanígy nem szerencse kérdése jelenlegi kiugró eredményünk sem. Rengeteg előzmény mutatott már ebbe az irányba. Kőkemény, határozott döntéseket igénylő, tudatos és magas szintű professzionális munka gyümölcse a mostani elismerés.

A magyar vörösbor számára óriási lendületet kell, hogy adjon az, hogy már nem azon kell törni a fejünket, nem délibábot kergetünk-e akkor, ha világnagyság vörösborokat szeretnénk termelni.

A válasz egyértelmű: az adottságaink megvannak hozzá. Legfeljebb a képességeket kell hozzá fejleszteni.

jammertal_cassiopeia_merlot_2015.jpg

 

***

Fotók forrása: 
https://resultats.concoursmondial.com/en/results és Jammertal Borbirtok

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Előjegyzés: https://jbb.hu/concours-dijnyertes-borok-elojegyzes/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

 

Bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok. Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015, Cassiopeia Merlot 2015. Concours Mondial de Bruxelles 2021 Cassiopeia Merlot 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr6116627804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása