Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

A villányi terroir a Concours Mondial de Bruxelles 2021 sikerek fényében

2021. július 23. - Jammertal

A terroir – kissé leegyszerűsítve, de lényegileg – a szőlőfajta-talajszerkezet-klíma találkozása.

Amennyiben egy adott fajta jól érzi magát a közegében, optimálisan képes fejlődni, úgy kiváló bor alapanyaga lehet. Ha nem, nincs sok esély belőle érlelt nagy borok előállítására.

leszuretelt_furtok.jpg

leszüretelt fürtök

Mi most kifejezetten a fentebb említett érlelt, nagy vörösborok szemszögéből vizsgáljuk felvetett témánkat. Minden világversenyen kiderül – és ez az igényes fogyasztói megközelítés is –, hogy mennyiségben bármennyire csak a világ termelésének egy kis százalékát jelentik, pénzügyi és gazdasági jelentőségük nagyságrendekkel nagyobb. Eleve egy borvidék presztízsét a prémium borai és nem a tömegtermelése határozza meg. Ha egy terület alkalmas világszínvonalú minőséget adni, akkor magával húzza az átlagos társait is. Ennek legjobb példája Bordeaux, ahol a szőlőterület mindössze 3 %-án termelt borok adják a borvidék hírnevét. Olaszországban Montalcino húzza magával nemzetközi szintem a sangiovese szőlőfajtát a Brunello márkanévvel, nem a „Chianti Classico". Ugyancsak Toszkánában is néhány elismert brand (Ornellaia, Sassicaia, Masseto stb.) fémjelzi Bolgheri nevét, megemelve ezzel az egyébként átlagos minőségű egyéb borvidéki borok egységárát.

Egy adott terroir szőlőjéből készített kiugró nemzetközi sikerű bor jelentőségét az adja, hogy feketén-fehéren világossá teszi: az adott környék bizony valóban rendelkezik olyan adottságokkal, melyek globálisan kiemelik.

elegedett_szolesz_es_borasz.jpg

elégedett szőlész és borász

Bennünket nagy öröm tölt el, amikor azzal szembesülünk, hogy az élet visszaigazolta azt, amiben hittünk. Jelesül azt, hogy a Villányi borvidék rendelkezik mindazzal, ami alkalmassá teszi hatalmas borászati potenciált jelentő különleges tulajdonságokkal rendelkező kékszőlő termelésére.

igeretes_termes.jpg

ígéretes termés

gondos_kezimunka.jpg

gondos kézimunka

Villány kicsiny borvidék. Mintegy 2 ’ 300 hektár, ami szinte bármely más társa mellett eltörpül. Viszont egyedi talajszerkezete és szub-mediterrán mikroklímája ragyogó képességekkel ruházza fel. A kelet-nyugati irányban mintegy 30 km hosszan Villánytól Hegyszentmártonig nyúló terület mészkő alapon agyagos-löszös struktúrával rendelkezik, mely helyenként barna erdőtalajjal keveredik. A bordói fajták (merlot és cabernet – k) itt igazi otthonra leltek. Az elmúlt években jelentős változást jelentett, hogy egyre gyakrabban találkozunk száraz, napsütéses, kevésbé ködös őszi időszakokkal, ami nagyban hozzájárul e szőlők kívánatos beéréséhez. Ez számunkra kedvező fordulat, hiszen 1990-2015 között mindössze minden második évjárat tette lehetővé a valóban nagyszerű szüretet.

villanyi_szolok_madartavlatbol.jpg

villányi szőlők madártávlatból

Széles teret ad a kísérletezésnek és eltérő „egyéniséggel" rendelkező borok megalkotásának az a tény, hogy rengeteg apró, saját mikrokozmosszal rendelkező szőlőültetvényt találhatunk, ha tudjuk, mit keresünk. Ebben rejlik a szőlészet és a borkészítés művészete.

oszi_villanyi_pillanat.jpg

őszi villányi pillanat

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Előjegyzés: https://jbb.hu/concours-dijnyertes-borok-elojegyzes/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva.

 

Bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok. Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot 2015, Cassiopeia Merlot 2015. Concours Mondial de Bruxelles 2021 Cassiopeia Merlot 2015.

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr2116636592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása