Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

Ars Poetica Syrah 2020 előjegyzés

2022. április 12. - Jammertal

Főborászunk, Kövesdi Zsófia újabb ritkaságszámba menő alkotása

Ars Poetica Syrah 2020

Zsófia innovációs kedvének és tehetségének köszönhető ez a Villányra egyáltalán nem jellemző tétel.
A borvidéken kevés syrah ültetvény található, itt nincs hosszú előtörténete e fajtának.

kovesdi_zsofia-nagy_zsolt.jpg

Kövesdi Zsófia és Nagy Zsolt

Az elmúlt másfél évtizedben rendre kacérkodtunk a gondolattal, hogy aprócska syrah területeink termését kitűnő fajtaborként palackozzuk. Ehhez azonban kellett egy olyan borász, aki maga is erősen ambicionálta egy különlegesség elkészítését.

A 2020-as évjárat optimálisnak tűnt egy ilyen kísérlet számára. Erős terméskorlátozással 1,2 hektárról 5 ’ 434 kg prémium alapanyagot szüreteltünk október 5.-én. A tökéletes fenolos érettség mellett a túlérés leghalványabb jelei sem mutatkoztak. 6g / l savtartalmat és 14,5 alkoholpotenciált mutatott az analitika. Ez körülbelül egy Dél -francia syrah paramétereivel egyezik meg.

Az erjedés 23-24  °C – on ment végbe egy 50 hl-es fakádban, napi kétszer kíméletes körfejtéssel homogenizáltunk. Ennek következtében a tanninok mérsékelten oldódtak bele az alkoholos közegbe, egy közepesen vastag vörösbort kaptunk.

A tétel francia, amerikai és magyar „ medium „ pörkölésű hordókba került. A 12 hónapos részint 225, részint 500 literes kishordókban végzett érlelés a syrah jellegzetes borsos és virágos jegyeket kiemelte, emellett vaníliás és étcsokoládés aromákkal gazdagította.

Letöltés előtt külön - külön végig kóstoltuk az egyes rész – tételeket. Szigorú minőségi szortírozást és házasítási próbákat követően a kiválogatott mennyiség 2 ’ 293 palack Ars Poetica Syrah 2020 -at eredményezett.

A bor nem egy robosztus, lekváros újvilági shiraz, sokkal inkább a Rhone – völgy syrah stílusát képviseli.

arspoetica_syrah.gif

Ars Poetica Syrah 2020

Említsük meg azoknak a nagyszerű embereknek a nevét, akik előrelátásukkal és kockázatvállalásukkal - azzal, hogy a borvidéken addig idegen syrah -t már két évtizeddel ezelőtt telepítették – lehetővé tették e nagyszerű tételünk létrehozását: Róth Klára és József, valamint Nagy Zsolt.

A limitált kiadású Ars Poetica Syrah 2020 ez év május 31.-én kerül kereskedelmi forgalomba bruttó 15 ’ 000 Ft / palack áron.

E tételünk esetén is biztosítunk kedvezményes előrendelési lehetőséget:

2022. május 22. éjfélig „ early bird „ előjegyzéssel 6 palack Ars Poetica Syrah 2020 44 % -os kedvezménnyel, bruttó 50.000 Ft bruttó áron rendelhető.

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Előjegyzés: https://jbb.hu/elojegyzes/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

***

A Jammertal Blog cikkei és fotói szerzői jogi védelem alá esnek, a felhasználásuk engedélyköteles: jbb@jbb.hu. Copyright Jammertal Borbirtok. Minden jog fenntartva. 

Ars Poetica Syrah 2020, bor, jó magyar bor, borbolt, bor online, magyar borok, prémium bor, luxus bor, Villány, bor webshop, designer bor, designerbor, designer borok, Jammertal Borbirtok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr9617806683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása