Jammertal Borbirtok

Jammertal Borbirtok

"Szép a borosüveg címkéje. De mit kell nézni rajta?"

Kérdések, amelyeket nem mindenki mert eddig feltenni, 2. rész

2020. november 17. - Jammertal

Nagyon örültünk a pozitív visszajelzéseknek új sorozatunk első cikke kapcsán, ugyanis olyan kérdéseket válaszolunk meg, melyek kifejezetten a "nem mertem feltenni, mert szerintem ciki" kérdéseken alapulnak. Lehet tőlünk bátran kérdezni, lelkesen válaszolunk, ugyanis ez az életünk és szenvedélyünk. A Jammertal Borbirtok prémium, világszinten jegyzett borokat kínál. Ez többek között azért is lehetséges, mert érdekel bennünket a fogyasztóink véleménye. Sorozatunkban a 2. részt olvashatják  olyan kérdésekről, melyekkel több évtizedes tapasztalatunk alapján az érdeklődő borbarátok előbb-utóbb megkeresnek bennünket. Számos felvetés van, amelyet akár örömmel, online is megválaszolunk, erre jó alkalmat kínálnak a közeljövőben megrendezésre kerülő online rendezvényeink is! :) Hamarosan jövünk a programmal. 

Lássuk az aktuális kérdéseket!

"Attól, hogy koros a bor, jó is?"

Nem feltétlenül. Minden szőlő – és borfajtának megvan az ideális életciklusa. Általánosságban: a száraz vörösborok hosszabb ideig fejlődnek és jelentenek egyre nagyobb élvezetet, mint a száraz fehérek. Bizonyos szőlőfajtákból készült bor (a sav- és tanninkarakteresebb fajtákról van szó) a szürettől számított 3. évtől nem számítanak nyersnek, és még évekig fejlődhetnek. De (!) attól, hogy sav- és tanninkarakteres egy bor, még nem lesz feltétlenül jó, ha nincs benne egyéb pozitív beltartalom. Egy jó (nem átlagos !)  vörösbor 5- 15 éves kora között van a csúcson.

koros.JPG

KOH-I-NOOR MERLOT 2011


"Teljesen eltérően zárják a borokat. Miért? És hol a parafadugó?"

A legjobb és legbiztosabb a csavarzár. Ausztriában és Ausztráliában / Új- Zélandon a borok többségét ezzel palackozzák. Viszont kevéssé „szexi". A csavarzáras borok például Kínában eladhatatlanok. A szintetikus dugó is ez a kategória, napjainkban már pontosan lehet szabályozni az oxigénbevitelt és ezzel együtt a palackos érés intenzitását. Második legjobb megoldás az üvegdugó, de az nagyon drága. Érdekesség, hogy Ausztráliában és Új- Zélandon az üvegdugó kelti az "olcsó bor" hangulatát.

A parafadugó a tradíció, de a fentiekben kifejtettek alapján a legrizikósabb megoldás. valamint minimum 4x annyiba kerülő megoldás, mint a csavarzár (és ehhez még adódik még a 15 -80 eurocentes kapszula költsége). Viszont egy kereszteslovag elszántsága kellene ahhoz, hogy Európában a borügyben viszonylag tradícionális szokásokat ápoló fogyasztókat átállíthassuk a csavarzárra.

dugos.JPG

WEBSHOP


"Miért sötétek az üvegek? Ha nem sötétek, miért nem sötétek?"

A sötét üveg fényszűrő hatású, a bor eltarthatóságát segíti elő. A fehérboroknál – melyeket zömében a palackozásuktól számított viszonylag rövid időn belül elfogyasztanak – ez a védőhatás kevésbé jelentős.

sotet-vilagos.jpg

PINK PANTHER 2019


"Szép a borosüveg címkéje. De mit kell nézni rajta?" 

Menjünk sorban! 

  1. borvidék
  2. szőlőfajta
  3. évjárat
  4. alkoholfok
  5. eredetvédettség (minden országban különböző rávezető jelzések vannak erre, külön végig kellene menni ezeken)
  6. díjak. DE ! a díjakat is érdemes alaposan megnézni, mert elég nagy különbség van egy nagy nemzetközi verseny (Mundus Vini, Citadelle du Vin, Vinitaly, AWC Vienna stb. ) és egy „noname takarékszövetkezeti borverseny támogató köre" által kiadott plecsninek. A probléma ott kezdődik, hogy kissé távolról szemlélve minden plecsni ugyanolyan (vö. 50 méterről nehéz megállapítani, hogy egy Jackson Pollock festményt látunk, vagy a szobafestőnk alátét rongyát, ami véletlenül felkerült a falra.
  7. természetesen a legfontosabb információ a címkén maga a borászat neve és az adott tétel márkaneve, ismerem – e már, avagy még nem, van – e valamilyen megelőző tapasztalatom vele.

cimkes.jpg

KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011

***

Cikkajánló:

"Miért szaglásszák a borokat?"
Kérdések, amelyeket nem mindenki mert eddig feltenni, 1. rész

"Várni a szőlő átalakulását, és igazán szívből izgulni az élesztőkért"
A Jammertal Borbirtok főborászával, Kövesdi Zsófiával beszélgettünk

"A borászatban csak akkor van fejlődés, ha mindenkor a legjobbra törekszünk"
Beszélgetés Dr. Szűcs Róberttal, a villányi Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosával

***

Elérhetőségeink

Web: https://jbb.hu/

Webshop: https://jbb.hu/borok/

Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/

A bejegyzés trackback címe:

https://jammertal.blog.hu/api/trackback/id/tr5616289406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása