Nagyon örültünk a pozitív visszajelzéseknek új sorozatunk első cikke kapcsán, ugyanis olyan kérdéseket válaszolunk meg, melyek kifejezetten a "nem mertem feltenni, mert szerintem ciki" kérdéseken alapulnak. Lehet tőlünk bátran kérdezni, lelkesen válaszolunk, ugyanis ez az életünk és szenvedélyünk. A Jammertal Borbirtok prémium, világszinten jegyzett borokat kínál. Ez többek között azért is lehetséges, mert érdekel bennünket a fogyasztóink véleménye. Sorozatunkban a 2. részt olvashatják olyan kérdésekről, melyekkel több évtizedes tapasztalatunk alapján az érdeklődő borbarátok előbb-utóbb megkeresnek bennünket. Számos felvetés van, amelyet akár örömmel, online is megválaszolunk, erre jó alkalmat kínálnak a közeljövőben megrendezésre kerülő online rendezvényeink is! :) Hamarosan jövünk a programmal.
Lássuk az aktuális kérdéseket!
"Attól, hogy koros a bor, jó is?"
Nem feltétlenül. Minden szőlő – és borfajtának megvan az ideális életciklusa. Általánosságban: a száraz vörösborok hosszabb ideig fejlődnek és jelentenek egyre nagyobb élvezetet, mint a száraz fehérek. Bizonyos szőlőfajtákból készült bor (a sav- és tanninkarakteresebb fajtákról van szó) a szürettől számított 3. évtől nem számítanak nyersnek, és még évekig fejlődhetnek. De (!) attól, hogy sav- és tanninkarakteres egy bor, még nem lesz feltétlenül jó, ha nincs benne egyéb pozitív beltartalom. Egy jó (nem átlagos !) vörösbor 5- 15 éves kora között van a csúcson.
"Teljesen eltérően zárják a borokat. Miért? És hol a parafadugó?"
A legjobb és legbiztosabb a csavarzár. Ausztriában és Ausztráliában / Új- Zélandon a borok többségét ezzel palackozzák. Viszont kevéssé „szexi". A csavarzáras borok például Kínában eladhatatlanok. A szintetikus dugó is ez a kategória, napjainkban már pontosan lehet szabályozni az oxigénbevitelt és ezzel együtt a palackos érés intenzitását. Második legjobb megoldás az üvegdugó, de az nagyon drága. Érdekesség, hogy Ausztráliában és Új- Zélandon az üvegdugó kelti az "olcsó bor" hangulatát.
A parafadugó a tradíció, de a fentiekben kifejtettek alapján a legrizikósabb megoldás. valamint minimum 4x annyiba kerülő megoldás, mint a csavarzár (és ehhez még adódik még a 15 -80 eurocentes kapszula költsége). Viszont egy kereszteslovag elszántsága kellene ahhoz, hogy Európában a borügyben viszonylag tradícionális szokásokat ápoló fogyasztókat átállíthassuk a csavarzárra.
"Miért sötétek az üvegek? Ha nem sötétek, miért nem sötétek?"
A sötét üveg fényszűrő hatású, a bor eltarthatóságát segíti elő. A fehérboroknál – melyeket zömében a palackozásuktól számított viszonylag rövid időn belül elfogyasztanak – ez a védőhatás kevésbé jelentős.
"Szép a borosüveg címkéje. De mit kell nézni rajta?"
Menjünk sorban!
- borvidék
- szőlőfajta
- évjárat
- alkoholfok
- eredetvédettség (minden országban különböző rávezető jelzések vannak erre, külön végig kellene menni ezeken)
- díjak. DE ! a díjakat is érdemes alaposan megnézni, mert elég nagy különbség van egy nagy nemzetközi verseny (Mundus Vini, Citadelle du Vin, Vinitaly, AWC Vienna stb. ) és egy „noname takarékszövetkezeti borverseny támogató köre" által kiadott plecsninek. A probléma ott kezdődik, hogy kissé távolról szemlélve minden plecsni ugyanolyan (vö. 50 méterről nehéz megállapítani, hogy egy Jackson Pollock festményt látunk, vagy a szobafestőnk alátét rongyát, ami véletlenül felkerült a falra.
- természetesen a legfontosabb információ a címkén maga a borászat neve és az adott tétel márkaneve, ismerem – e már, avagy még nem, van – e valamilyen megelőző tapasztalatom vele.
KOH-I-NOOR CABERNET FRANC 2011
***
Cikkajánló:
"Miért szaglásszák a borokat?"
Kérdések, amelyeket nem mindenki mert eddig feltenni, 1. rész
"Várni a szőlő átalakulását, és igazán szívből izgulni az élesztőkért"
A Jammertal Borbirtok főborászával, Kövesdi Zsófiával beszélgettünk
"A borászatban csak akkor van fejlődés, ha mindenkor a legjobbra törekszünk"
Beszélgetés Dr. Szűcs Róberttal, a villányi Jammertal Borbirtok egyik tulajdonosával
***
Elérhetőségeink
Web: https://jbb.hu/
Webshop: https://jbb.hu/borok/
Kapcsolat: https://jbb.hu/kapcsolat/